Ce optiuni mai au romanii cu credite in franci elvetieni, dupa ce Legea conversiei a picat la CCR

Joi, 09 Februarie 2017, ora 09:56
3320 citiri

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, ca Legea conversiei creditelor in franci elvetieni (CHF) e neconstitutionala. Insa ce urmeaza pentru imprumutatii in aceasta moneda exotica? Mai au vreo sansa in instanta? Si ce se intampla cu dosarele aflate pe rol?

CCR a invocat doua motive importante pentru care a respins actul normativ.

Primul se refera la faptul ca a incalcat principiul bicameralismului, avand in vedere ca forma legii adoptata de Camera Deputatilor a fost fundamental diferita fata de cea care a trecut de Senat.

Mai mult, nici pe fond legea nu a stat in picioare in fata CCR. Asta pentru ca masura presupunea conversia creditelor in franci la data la care a fost acordat imprumutul, ceea ce ar fi reprezentat o lovitura pentru banci, in contextul in care cursul CHF s-a dublat din 2007 incoace.

Astfel, Ziare.com l-a consultat pe avocatul Adrian Cuculis pentru a ne explica situatia actuala a imprumutatilor in CHF.

El ne-a precizat ca trebuie sa se faca o diferenta clara intre Legea conversiei si dosarele aflate pe rolul instantelor cu privire la inghetarea cursului valutar.

"Decizia primita din partea CCR ce invalideaza orice efect al Legii conversiei si o declara neconstitutionala nu poate avea impact cu privire la deciziile instantei, fiindca nici macar o singura actiune depusa pe rolul instantelor ce vizeaza inghetarea cursului valutar nu a fost bazata pe Legea conversiei", a mentionat avocatul Adrian Cuculis, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Exista voci care isi bazeaza discursul pe faptul ca instantele ar respinge cererile de chemare in judeacata cu privire la inghetarea cursului motivat de decizia CCR.

"Nimic mai fals", arata avocatul, avand in vedere ca din minuta CCR reiese foarte clar intentia judecatorilor constitutionali de a trimite transarea acestor chestiuni direct catre instantele de judecata.

"Curtea a sanctionat institutia impreviziunii aplicabila ope legis, aratand ca aceasta nu poate fi recunoscuta, fiind in contradictie cu prevederile constitutionale ale art.1 alin. (3) privind statul de drept, art.21 alin. (3) privind dreptul la un proces echitabil si ale art.124 privind infaptuirea justitiei. Astfel, numai instanta judecatoreasca are competenta si obligatia sa aplice impreviziunea daca sunt indeplinite cumulativ conditiile existentei acesteia."

Pe scurt, impreviziunea se aplica in anumite conditii, stabilite de lege, printre care se numara si "schimbarea imprejurarilor intervenite ...citeste mai departe despre "Ce optiuni mai au romanii cu credite in franci elvetieni, dupa ce Legea conversiei a picat la CCR" pe Ziare.com

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#instanta credite franci, #credite franci judecata , #Stiri Finantare