Ce reprezintă ”indicele de referință” pentru ratele tale bancare și cum se calculează

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 08:30
1234 citiri
Ce reprezintă ”indicele de referință” pentru ratele tale bancare și cum se calculează
Banca Națională a României publică zilnic nivelul indicelui de referință FOTO bnr.ro

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost stabilit de Guvernul României în 2019 ca o soluție pentru ROBOR-ul care crește de la o lună la alta și care influențează creditele cu dobânzi variabile.

Ziare.com iți explică în cadrul rubiricii Banii tăi ce reprezintă și cum se calculează Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor.

IRCC a început să fie folosit din mai 2019 iar Banca Națională a României (BNR) publică zilnic nivelul indicelui de referință.

Guvernul a decis prin OUG 19/2019, care vine ca o modificare la OUG 114/2018, ca noul indice IRCC să se aplice tuturor împrumuturilor ce intră sub incidența OUG 50/2000. Și există două noțiuni: indicele IRCC trimestrial și indicele zilnic.

Potrivit OUG nr. 19/2019, IRCC trimestrial se calculează ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior. Pornind de la acest indice, dobânda creditelor variabile în lei se compune din IRCC, la care instituția financiară poate adăuga o marjă fixă, valabilă pe toată perioada contractuală.

Valoarea indicelui zilnic se calculează ca medie ponderată a ratelor dobânzilor la depozite, cu volumul tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, din cursul zilei lucrătoare precedente, explică storia.ro. „De exemplu, dacă în cursul unei zile, există două tranzacții, de 10 și de 15 milioane de lei, la dobânzile de 2% respectiv 2,4%, indicele zilnic va avea valoarea (10 mil*2%+15 mil*2,4%)/10 mil+15 mil, rezultatul fiind de 2,24%”.

Mai mult, dacă în cursul unei zile lucrătoare, instituțiile financiar-bancare nu efectuează tranzacții pe piața monetară interbancară, indicele zilnic nu va fi calculat pentru ziua respectivă, iar acest lucru va fi menționat pe site-ul BNR.

Pentru calculul indicelui de referință trimestrial, sunt luați în calcul doar indicii zilnici calculați pentru zilele lucrătoare în care au avut loc tranzacții.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi! ...citeste mai departe despre "Ce reprezintă ”indicele de referință” pentru ratele tale bancare și cum se calculează" pe Ziare.com

”România încă este o ţară a cash-ului. Există apetitul acesta de a ne îmbogăţi peste noapte”, susține un director din BNR
”România încă este o ţară a cash-ului. Există apetitul acesta de a ne îmbogăţi peste noapte”, susține un director din BNR
România este încă o țară a cash-ului, în care partea de fraudă este una gestionabilă la un nivel relativ confortabil, față de alte state mult mai dezvoltate din perspectivă financiară,...
BNR menține dobânda-cheie la 6,5%. „Deciziile vizează stabilitatea prețurilor pe termen mediu"
BNR menține dobânda-cheie la 6,5%. „Deciziile vizează stabilitatea prețurilor pe termen mediu"
Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis vineri, 4 octombrie, menținerea dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an. Economiștii se așteptau la o astfel de...
#ircc, #robor, #BNR, #rate dobanzi, #depozite, #piata monetara, #tranzactii , #Stiri Finantare

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.5290 RON

-0.0135
  1. Semnalul că ne lovește criza: Bogătașul din SUA care stă pe o saltea de 2 miliarde de dolari, după o vânzare mamut
  2. Încă o investiție importantă pentru frații Pavăl. Creatorii Dedeman ridică un mare ansamblu comercial
  3. Merită efortul să deții o mașină electrică? Concluzia unui șofer care conduce de patru ani un astfel de vehicul
  4. Un brand emblematic în "Epoca de Aur" revine în actualitate. Decizia luată de proprietarii americani
  5. Șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților a demisionat după implicarea în scandalul Nordis
  6. Regulile de conducere pe care prea puțini șoferi le cunosc. Titi Aur: „Am o mare problemă"
  7. Înmatriculările de mașini electrice s-au prăbușit în România. Producătorii și importatorii acuză o „lovitură crâncenă”
  8. Cum producătorii de mașini din China pot fenta taxele vamale din UE. Reacția unui mare gigant auto
  9. Banca Națională a autorizat sistemul de plăți instant Blik în România. Cum funcționează metoda de plată care a devansat cardurile bancare în Polonia
  10. Nou record absolut la prețul aurului. Cotația anunțată de BNR