Ce reprezintă ”indicele de referință” pentru ratele tale bancare și cum se calculează

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 08:30
1041 citiri
Ce reprezintă ”indicele de referință” pentru ratele tale bancare și cum se calculează
Banca Națională a României publică zilnic nivelul indicelui de referință FOTO bnr.ro

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost stabilit de Guvernul României în 2019 ca o soluție pentru ROBOR-ul care crește de la o lună la alta și care influențează creditele cu dobânzi variabile.

Ziare.com iți explică în cadrul rubiricii Banii tăi ce reprezintă și cum se calculează Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor.

IRCC a început să fie folosit din mai 2019 iar Banca Națională a României (BNR) publică zilnic nivelul indicelui de referință.

Guvernul a decis prin OUG 19/2019, care vine ca o modificare la OUG 114/2018, ca noul indice IRCC să se aplice tuturor împrumuturilor ce intră sub incidența OUG 50/2000. Și există două noțiuni: indicele IRCC trimestrial și indicele zilnic.

Potrivit OUG nr. 19/2019, IRCC trimestrial se calculează ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior. Pornind de la acest indice, dobânda creditelor variabile în lei se compune din IRCC, la care instituția financiară poate adăuga o marjă fixă, valabilă pe toată perioada contractuală.

Valoarea indicelui zilnic se calculează ca medie ponderată a ratelor dobânzilor la depozite, cu volumul tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, din cursul zilei lucrătoare precedente, explică storia.ro. „De exemplu, dacă în cursul unei zile, există două tranzacții, de 10 și de 15 milioane de lei, la dobânzile de 2% respectiv 2,4%, indicele zilnic va avea valoarea (10 mil*2%+15 mil*2,4%)/10 mil+15 mil, rezultatul fiind de 2,24%”.

Mai mult, dacă în cursul unei zile lucrătoare, instituțiile financiar-bancare nu efectuează tranzacții pe piața monetară interbancară, indicele zilnic nu va fi calculat pentru ziua respectivă, iar acest lucru va fi menționat pe site-ul BNR.

Pentru calculul indicelui de referință trimestrial, sunt luați în calcul doar indicii zilnici calculați pentru zilele lucrătoare în care au avut loc tranzacții.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi! ...citeste mai departe despre "Ce reprezintă ”indicele de referință” pentru ratele tale bancare și cum se calculează" pe Ziare.com

Datoria externă a României a crescut cu peste 4 miliarde în ianuarie 2024. Ultimele cifre transmise de BNR
Datoria externă a României a crescut cu peste 4 miliarde în ianuarie 2024. Ultimele cifre transmise de BNR
Datoria externă totală a crescut, în ianuarie 2024, cu 4,314 miliarde euro, până la 173,126 miliarde euro, iar deficitul de cont curent s-a majorat cu 78,7%, la 1,358 miliarde euro,...
Bursele din Europa au închis în scădere din cauza indicelui inflației din Statele Unite ale Americii
Bursele din Europa au închis în scădere din cauza indicelui inflației din Statele Unite ale Americii
Bursele europene au închis joi în scădere, deoarece investitorii au evaluat un indicator cheie al inflaţiei din SUA, pentru februarie, transmite CNBC. Indicele paneuropean Stoxx 600 a...
#ircc, #robor, #BNR, #rate dobanzi, #depozite, #piata monetara, #tranzactii , #Stiri Finantare