Cat inseamna de fapt 100 de euro in Romania si 200 in UK? Datele la care trebuie sa se uite ministrul Laufer

Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 07:43
1061 citiri
Cat inseamna de fapt 100 de euro in Romania si 200 in UK? Datele la care trebuie sa se uite ministrul Laufer
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul pentru Mediu de Afaceri, Ilan Laufer, i-a sfatuit de curand pe ambasadori sa promoveze tara noastra prin prisma valorii banilor. El a dat si un exemplu: 100 de euro valoreaza cat 200 de euro in Marea Britanie. Insa oare chiar asa sa fie?

Oficialul a explicat ca "foarte multi oameni care viziteaza tara noastra sunt surprinsi de serviciile si de calitatea serviciilor pe care le pot gasi in Romania si pretul foarte redus pentru acestea".

Declaratia a starnit un val de reactii negative, Ilan Laufer fiind criticat inclusiv de europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, care a spus pentru Ziare.com ca s-a saturat ca Romania sa fie vazuta doar ca o tara ieftina.

In aceste conditii, am vrut sa vedem cata valoare au banii in cazul tarii noastre comparativ cu Marea Britanie, folosind sumele sugerate de ministru.

Sa ne uitam mai intai in portofel

Potrivit celor mai recente date statistice, salariul mediu net in Romania era de 526 de euro pe luna, in timp ce in Marea Britanie era de peste 3 ori mai mare, de 1.888 de euro (ambele sume au fost convertite din monedele nationale).

Asta inseamna ca:

100 de euro inseamna 19% din salariul mediu net in Romania200 de euro inseamna 10,6% din salariul mediu net in Marea Britanie

Mana de lucru ieftina

Costul orar mediu al fortei de munca se compune din costurile aferente salariilor la care se adauga cele nesalariale (cum ar fi contributiile sociale ale angajatorilor). In 2015, potrivit Eurostat, Romania avea a doua cea mai ieftina mana de lucru din UE, costul orar al fortei de munca fiind de 5 euro. Depasim doar Bulgaria, care are o medie de 4,08 euro.

Pe de alta parte, in Marea Britanie e de 25 de euro.

Asta inseamna ca romanii trebuie sa munceasca 20 de ore pentru a produce 100 de euro, iar britanicii doar 8 ore pentru a genera 200 de euro.

Costul vietii

Iata ce poti face cu 100 de euro in Bucuresti, capitala Romaniei, potrivit Numbeo:

- poti cumpara aproape 66 beri la draught;

- poti cumpara 56 de sticle de Pepsi sau Coca-Cola la 0,33 l;

- poti cumpara 25,5 meniuri clasice McDonald's;

- poti cumpara cam 21 de kg de branza;

- poti cumpara 23 de sticle de vin (pret mediu);

- poti cumpara 91,7 litri de benzina;

- iti acopera utilitatile lunare pentru un apartament de 85 m2;

- iti acopera mai putin de o treime din chiria unei garsoniere din centrul orasului.

Iata ce poti face cu 200 de euro in Londra, capitala Marii Britanii:

- poti cumpara 40,7 beri la draught;

- poti c ...citeste mai departe despre "Cat inseamna de fapt 100 de euro in Romania si 200 in UK? Datele la care trebuie sa se uite ministrul Laufer" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#valoare bani romania marea britanie , #Stiri Finantare