Cum se calculează fondul de rulment şi de ce este necesar. Ce faci dacă eşti chiriaş

Marti, 31 August 2021, ora 08:30
2116 citiri
Cum se calculează fondul de rulment şi de ce este necesar. Ce faci dacă eşti chiriaş
Fondul de siguranță de care proprietarii beneficiază pentru a putea achita furnizorii FOTO Unsplash.com

Chiar dacă nu știi ce înseamnă fondul de rulment, cu siguranţă ți-a rămas în memorie alăturarea termenilor. Fie că ai un apartament, fie că locuiești în chirie, acest fond este inclus în plata întreținerii și este achitat de fiecare proprietar în parte.

Ziare.com iti explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este, mai exact, acest fond de rulment, care este rolul său și cum se calculează.

Fondul de rulment este o plată anticipată pe care tu, ca proprietar, o depui la Asociația de Proprietari de care aparții, în vederea achitării serviciilor oferite de furnizori (furnizorii de curent electric, internet și cablu, la bloc).

Potrivit legii, fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, conform storia.ro, iar reîntregirea acestuia se face lunar prin plata sumelor afișate pe lista de plată.

Acest fond este trecut in dreptul fiecărui apartament în parte, într-un registru special şi trebuie raportat la nivelul celei mai mari întreţineri din bloc. Fondul de rulment se stabilește doar de către adunarea generală.

Acesta este ca un fond de siguranță, de care proprietarii beneficiază pentru a putea achita furnizorii, în cazul în care ar apărea situații neprevăzute, în viitor. Este folositor asociației, pentru a putea gestiona mai ușor bugetul propriu.

Fondul de rulment se poate calcula în funcție de:

natura serviciului facturat (cheltuielile pentru întreținerea liftului, încălzire, gaze, electricitate, apă);numărul de persoane înregistrate în Cartea de Imobil ca locuitori ai blocului sau apartamentului;cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună (în funcție de suprafața utilă a apartamentului).

Cota-parte indiviză se calculează adunând suprafețele utile ale tuturor apartamentelor de pe scară și împărțind suprafața utilă la acest total. Rezultă un procent care se înmulțește cu valoarea cheltuielii repartizate.

De exemplu, dacă într-un bloc cu o suprafață utilă totală de 750 mp există 30 de apartamente cu doua camere, cu suprafața utilă de 35 mp, cota-parte pentru aceste tipuri de apartament va fi de (35/750) x 100 = 4,6. Totalul la cota-parte pe scară este 100%. Astfel, pentru a calcula o factură de 1500 lei, avem (1500 x 4,6)/100, adică fiecare apartament de două camere va avea un fond de rulment de 69 lei.

Dacă ești chiriaș, legea in vigoare prevede că vei plăti fondul de rul ...citeste mai departe despre "Cum se calculează fondul de rulment şi de ce este necesar. Ce faci dacă eşti chiriaş" pe Ziare.com

Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
Producția primei mașini electrice concepute în China și fabricate în Europa a început deja. Leapmotor T03 va intra la producție în masă în luna septembrie și va fi disponibilă și în...
De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
Mai multe țări din Europa de Est au fost afectate vineri, 21 iunie, de o pană de curent importantă, din cauza temperaturilor ridicate. Este vorba despre Muntenegru, Bosnia și cea mai mare...
#fond rulment, #apartament, #fonduri, #plata, #proprietar, #intretinere, #administrator , #Stiri Finantare

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  3. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  4. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  5. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
  6. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  7. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  8. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  9. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
  10. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție