Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR reduce rata dobanzii de politica monetara la 2%, in urma epidemiei de coronavirus

BNR reduce rata dobanzii de politica monetara la 2%, in urma epidemiei de coronavirus
BNR a decis vineri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la suta, la 2,0 la suta incepand cu data de 23 martie, in contextul adoptarii unui pachet de masuri menit sa atenueze impactul situatiei generate de epidemia de coronavirus asupra populatiei si companiilor romanesti.

Nivelul ratei dobanzii de politica monetara nu a mai fost schimbat din luna mai 2018.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei s-a intrunit vineri intr-o sedinta de urgenta si a adoptat pachetul de masuri.

In actualul context intern si international si in baza informatiilor si analizelor privind evolutiile macroeconomice si financiare in continua schimbare, Consiliul de administratie al BNR a hotarat urmatoarele:

- Reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la suta, la 2,0 la suta incepand cu data de 23 martie 2020;

- Ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-0,5 puncte procentuale de la +/-1 punct procentual. Astfel, incepand cu 23 martie 2020, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 1,50 la suta, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la suta, de la 3,50 la suta. Pe acest fond, este de asteptat ca principalele cotatii ROBOR sa cunoasca o ajustare descendenta semnificativa;

- Furnizarea de lichiditate institutiilor de credit prin intermediul operatiunilor repo (operatiuni reversibile cu titluri de stat) in vederea asigurarii functionarii fluente a pietei monetare si a altor segmente ale pietei financiare;

- Cumpararea de titluri de stat in lei de pe piata secundara in vederea consolidarii lichiditatii structurale din sistemul bancar care sa contribuie la finantarea in bune conditii a economiei reale si a sectorului public.

In functie de evolutia situatiei, Consiliul de administratie se declara pregatit sa decida si reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si a celei aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit.

"Avand in vedere gradul ridicat de incertitudine al evolutiilor economice si financiare, Consiliul de administratie al BNR a hotarat, totodata, suspendarea calendarului sedintelor de politica monetara anuntat anterior, urmand ca sedintele pe probleme de politica monetara sa aiba loc ori de cate ori va fi necesar. Consiliul de administratie al BNR urmareste cu ...citeste mai departe despre "BNR reduce rata dobanzii de politica monetara la 2%, in urma epidemiei de coronavirus" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 800 ori
Citeste mai multe despreBNR dobanda politica monetara