BNR ii da replica lui Zamfir: Mult zgomot pentru nimic. Ni se adreseasa gresit, nu noi am introdus ROBOR

Joi, 21 Martie 2019, ora 14:12
1153 citiri
BNR ii da replica lui Zamfir: Mult zgomot pentru nimic. Ni se adreseasa gresit, nu noi am introdus ROBOR
Foto: Arhiva Ziare.com

ROBOR a fost introdus in formula de calcul a ratelor dobanzilor la creditele acordate in lei prin ordonanta de urgenta, nu de catre Banca Nationala a Romaniei, precizeaza Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.

Astfel, spune el, scrisoarea pe care presedintele Comisiei economice din Senat, senatorul ALDE Daniel Zamfir, a spus ca o va trimite guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, nu se adreseaza persoanei potrivite.

"Ni se adreseaza gresit. Noi nu avem initiativa legislativa. ROBOR la 3 luni introdus ca referential pentru rate este prin OUG, nu de catre Banca Nationala a Romaniei. Ceea ce ma bucura este ca nu se apuca domnul Zamfir sa faca o initiativa legislativa, pentru ca iar iese neconstitutionala.

O sa luam nota de scrisoare, daca ne-o trimite. Aceasta ancheta a Comisiei economice din Senat nu are nicio putere. Mult zgomot pentru nimic", a declarat Dan Suciu pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste afirmatiile lui Zamfir, potrivit carora ROBOR rezulta din niste aranjamente intre bancile comerciale, sub obladuirea BNR, Dan Suciu subliniaza, din nou, ca ROBOR nu este falsificat, ci este calculat foarte corect.

"Domnul Zamfir nu a inteles, nu vrea sa inteleaga sau nu poate sa inteleaga. ROBOR nu e falsificat, este calculat foarte corect, asa cum se calculeaza. Sunt cotatii ferme si asa rezulta ROBOR la 3 luni. Daca se doreste un alt referential, foarte bine. Dar asta nu inseamna ca ROBOR la 3 luni este gresit.

Se poate lua ROBOR la 1 an, ROBOR la o zi sau media tranzactiilor interbancare. Sunt alti indici referentiali. Dar asta nu inseamna ca ROBOR la 3 luni are vreo problema. Nu are nicio problema. In momentul in care s-a ales ROBOR la 3 luni, se cota exact la fel si atunci si era 6%. Acum, ca este 3%, nu ne mai place si face dansul scandal", a mentionat purtatorul de cuvant al BNR.

Presedintele Comisiei economice din Senat, senatorul ALDE Daniel Zamfir, a spus joi ca ancheta privind manipularea ROBOR a ajuns la concluzia preliminara ca indicele nu are nicio legatura cu realitatea si rezulta din niste aranjamente intre bancile comerciale, sub obladuirea BNR.

El a precizat ca a decis sa trimita o scrisoare ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, si alta guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, prin care le cere transparentizarea completa a modului de calcul al ROBOR sau inlocuirea sa cu un alt indice.

"Comisia a decis sa trimita doua scrisori, una ministrului de Finante si alta guvernatorului BNR, prin care sa le ceara doua lucruri. In ...citeste mai departe despre "BNR ii da replica lui Zamfir: Mult zgomot pentru nimic. Ni se adreseasa gresit, nu noi am introdus ROBOR" pe Ziare.com

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#ROBOR credite rate, #modificare calcul ROBOR, #Daniel Zamfir scrisoare Mugur Isarescu , #Stiri Finantare