BNR explica picajul leului: E o problema serioasa de credibilitate legata de dobanda impusa de 2%. Nici atacurile lui Zamfir nu sunt de ignorat

Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 07:28
1388 citiri
BNR explica picajul leului: E o problema serioasa de credibilitate legata de dobanda impusa de 2%. Nici atacurile lui Zamfir nu sunt de ignorat
Foto: Arhiva Ziare.com

Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu, sustine ca deprecierea leului nu poate fi legata de un atac speculativ, in conditiile in care euro a atins miercuri nivelul record de 4,7569 lei, dar confirma ca au existat anumite presiuni pe curs legate de o lipsa de credibilitate pentru investitorii care au detineri in lei.

"Atac speculativ este mult spus. Sunt multe elemente aici. Avem o data o situatie de fond, una de conjunctura si un moment al zilei daca vreti. Toate trei au contribuit la rezultat, si anume: o lipsa de credibilitate pentru investitorii care au detineri in lei si care incep sa renunte la aceste detineri in lei.

De aceea, vine presiunea care s-a creat. Lipsa aceasta de credibilitate care i-a facut sa renunte la detinerile in lei. Leul pana la urma, si acest lucru trebuie sa il stim si sa il apreciem, este o moneda convertibila la randul ei. Mergem in strainatate, platim cu cardul in lei, fara nicio problema.

Deci el se tranzactioneaza pe o piata larga, nu doar pe piata romaneasca si intra pe pietele internationale. De aceea, credibilitatea situatiei locale este extrem de importanta in setarea asteptarilor.

Repet, poate a treia oara, este o pierdere de credibilitate care a dus la aceasta situatie. (...) In contextul in care avem un deficit de credibilitate, asta este, de fapt, ceea ce ne ingrijoreaza mai mult decat orice", a declarat, miercuri seara, Dan Suciu, la Digi24.

Citu (PNL): Criza euro e premeditata de coalitia PSD-ALDE! Tinta e rezerva valutara a Romaniei

El a precizat ca exista o problema legata de "setarea asteptarilor investitorilor", in conditiile in care se vorbeste "in piata si in stat si la televizor si in economie" despre un reper de dobanda, "celebra dobanda de 2%", care e alta decat dobanda pietei.

"S-a simtit in momentul in care pietele externe au fost mai active decat piata interna. De aceea, spunem ca ea vine cumva din pietele internationale care, probabil, au analizat acum mai mult situatia Romaniei si au inteles ce se intampla aici.

Avem o problema serioasa legata de setarea asteptarilor. Pentru ca atata vreme cat se vorbeste in piata si in stat si la televizor si in economie despre un reper de dobanda, celebra dobanda de 2%, care e alta decat dobanda pietei si care e alta decat dobanda Bancii Nationale.

Deja toata lumea a inceput sa isi faca un calcul. Cred ca orice investitor isi face un calcul si vede ca socoteala initiala nu mai seamana cu dobanda aceasta de 2% vehicu ...citeste mai departe despre "BNR explica picajul leului: E o problema serioasa de credibilitate legata de dobanda impusa de 2%. Nici atacurile lui Zamfir nu sunt de ignorat" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#curs leu euro BNR , #Stiri Finantare