BNR a mentinut dobanda cheie la 2,50%

Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 13:27
988 citiri
BNR a mentinut dobanda cheie la 2,50%
Foto: Ziare.com

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, sa mentina dobanda de politica monetara la 2,50% pe an.

Totodata, BNR a mentinut si rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la suta pe an.

"In sedinta din 4 iulie 2018 Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:

Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an;Mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50 la suta pe an;Pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata intr-un comunicat al BNR.

In luna mai, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa majoreze rata dobanzii de politica monetara de la 2,25% la nivelul de 2,5% pe an.

A fost a treia majorare din acest an a dobanzii de politica monetara. In ianuarie a crescut de la 1,75% pe an la nivelul de 2% pe an, iar in luna februarie a fost majorata iar la 2,25%.

Analistii anticipau ca BNR va creste si acum dobanda de politica monetara, in incercarea de a tine in frau rata inflatiei, care a urcat in luna mai la 5,41%, cel mai inalt nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.

Cresterea dobanzii de politica monetara ar stopa cresterea economica

BNR nu are insa cum, in momentul de fata, sa intervina pentru a stopa cresterea inflatiei, a declarat pentru Ziare.com consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, cel mai eficient mecanism cu care BNR poate actiona este dobanda de politica monetara, in sensul cresterii acesteia. Insa Banca Nationala a Romaniei nu poate face acest lucru acum, pentru ca asta ar insemna incetinirea cresterii economice.

"Inflatia de multe ori se regleaza cu dobanda de politica monetara. Inflatia si dobanda sunt surori. Dar nu poti sa duci intotdeauna dobanda de politica monetara acolo unde este inflatia, pentru ca ai in carca Bancii Centrale si cresterea economica de care trebuie sa te ingrijesti.

In momentul de fata, noi avem inflatia anuala de 5,4% si dobanda de politica monetara a Bancii Centrale este de 2,50. Adica jumatate din rata inflatiei. Ceea ce inseamna ca Banca Nationala lupta cu inflatia cu o dobanda real negativa, adica cu o dobanda mult sub rata inflatiei, mergand pana la jumatate.

BNR nu poate sa atace inflatia cu o dobanda de politic ...citeste mai departe despre "BNR a mentinut dobanda cheie la 2,50%" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#dobanda cheie, #dobanda politica monetara , #Stiri Finantare