Avem cea mai mare crestere economica din UE, dar banii ajung tot la cei mai bogati romani

Joi, 30 Martie 2017, ora 22:10
1203 citiri
Avem cea mai mare crestere economica din UE, dar banii ajung tot la cei mai bogati romani
Foto: Arhiva Ziare.com

Desi Romania a inregistrat o crestere economica anuala solida, in general peste cea din Bulgaria si de mai multe ori cea mai mare din UE, castigurile economice inregistrate nu au fost distribuite echitabil, ci au ajuns in mod disproportionat la cei mai bogati 1% dintre cetateni.

Este concluzia noului infografic lansat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania (FesRomania).

Infograficul se refera la veniturile materiale ale celor mai saraci 10% dintre cetatenii Romaniei, in comparatie cu alte state europene, dupa intrarea in Uniunea Europeana.

Potrivit unui comunicat al FesRomania, infograficul vine sa argumenteze ca evolutia celor mai saraci 10% dintre cetateni a fost diferita intre Romania si Bulgaria, desi cele doua state au avut un parcurs economic de convergenta economica similar.

"In anul 2007, media anuala a castigurilor materiale pentru cei mai saraci 10% dintre cetatenii celor doua tari era apropiata, respectiv 556 de euro pe an in Romania si 548 de euro pe an in Bulgaria.

Totusi, in 2015, sumele erau foarte diferite, cu media anuala a castigurilor materiale pentru cei mai saraci 10% dintre cetatenii Bulgariei la 1.339 de euro, pe cand aceeasi medie pentru Romania era de numai 714 euro pe an, adica 60 de euro/luna, de 10 ori mai putin decat media UE.

Astfel, in timp ce venitul celor mai saraci 10% dintre cetatenii bulgari a crescut cu 144%, veniturile celor mai saraci 10% dintre romani au crescut cu doar 28%. Media europeana a castigurilor celor mai saraci 10% dintre cetateni este de 8.025 de euro pe an", se spune in comunicat.

Infograficul arata si evolutiile intermediare ale veniturilor materiale pentru aceasta categorie de cetateni, iar acestea sugereaza ca diferenta dintre cele doua tari a survenit ca urmare a unei strategii diferite de adaptare la criza economica.

In timp ce recuperarea Bulgariei a avut in vedere si cresterea veniturilor celor mai saraci 10% dintre cetateni, acest curs de actiune nu a fost o prioritate si pentru Romania, conform sursei citate.

"Aceasta disproportie a veniturilor materiale pentru cei mai saraci 10% dintre cetatenii Romaniei si Bulgariei s-a pastrat si in ceea ce priveste raportul cu veniturile celor mai bogati 1% dintre cetatenii acestor state, luate ca procent din veniturile totale nationale.

Astfel, daca in anul 2007, cei mai saraci 10% dintre romani obtineau 1,9% din veniturile nationale, in timp ce primii 1% dintre romani obtineau 6% din veniturile na... citeste mai departe despre "Avem cea mai mare crestere economica din UE, dar banii ajung tot la cei mai bogati romani" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#raport bogati saraci Romania , #Stiri Finantare