Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Autoritatile din Franta: Bitcoin e o iluzie periculoasa si un instrument pentru infractori

Autoritatile din Franta: Bitcoin e o iluzie periculoasa si un instrument pentru infractori
Presedintele Autoritatii de reglementare a pietelor financiare din Franta (AMF) a denuntat, luni, bitcoin ca fiind "o iluzie periculoasa" si un instrument pentru infractori, pronuntandu-se ferm impotriva criptomonedei, care a depasit pragul de 11.000 de dolari, pentru prima data de la lansare.

"Este un mod de a achizitiona bunuri ilicite, de a face evaziune fiscala, de a dezvolta si plati pentru infractiuni cibernetice. Daca este o moneda, este una foarte proasta", a afirmat Robert Ophele, presedintele AMF, intr-un interviu acordat Bloomberg la Tokyo.

Oficialul a explicat ca nu este sigur ca ar vrea sa reglementeze bitcoin, deoarece nu are nicio legatura cu economia reala.

Saptamana trecuta, seful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a afirmat ca este prea devreme pentru banca sa aiba nevoie de o strategie privind bitcoin si nu o considera o rezerva de valoare.

Intre timp, operatorii bursieri din SUA, inclusiv CME, au obtinut permisiunea de a incepe tranzactiile de contracte futures pentru bitcoin.

"Este o provocare pentru guvernatorii bancilor centrale si pentru autoritatile de supervizare. este o piata nereglementata si trebuie sa o spun: o iluzie periculoasa", a afirmat Robert Ophele.

Si Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) i-a avertizat pe investitori cu privire la riscurile asociate cu achizitionarea de criptomonede, insistand pe instabilitatea acestui nou tip de monede.

ESMA subliniaza ca noile operatiuni de strangere de fonduri pe Internet, denumite Initial Coin Offerings (ICO), un termen modelat dupa expresia IPO - care in limba engleza desemneaza oferta publica initiala - sunt nereglementate, volatile si opace.

"ICO-urile sunt investitii extrem de riscante si inalt speculative", avertizeaza regulatorul, care adauga ca exista riscul unei pierderi totale a investitiei.

"Multe dintre aceste monede nu au o valoare intrinseca decat cea a utilizarii lor pentru a avea acces la un serviciu sau produs", a adaugat ESMA, avertizandu-i totodata pe emitentii acestor monede ca ar putea fi supusi reglementarilor in vigoare.

Dupa organismele de reglementare din Elvetia si SUA, a venit si randul ESMA sa reclame un control mai strict asupra criptomonedelor. China a interzis pur si simplu operatiunile de tip ICO.

Avertismentul ESMA vine intr-un moment in care bitcoin, cea mai emblematica moneda virtuala, cunoaste o evolutie volatila. Dupa ce in data de 8 noiembrie a atins o valoare record, cursul bitcoin a coborat ...citeste mai departe despre "Autoritatile din Franta: Bitcoin e o iluzie periculoasa si un instrument pentru infractori" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 934 ori
Citeste mai multe desprebitcoin pericole