Asociatiile de consumatori: Amanarea ratelor nu sprijina in mod real debitorii, ci acorda beneficii bancilor: Vor aplica dobanda la dobanda!

Vineri, 27 Martie 2020, ora 09:32
1172 citiri
Asociatiile de consumatori: Amanarea ratelor nu sprijina in mod real debitorii, ci acorda beneficii bancilor: Vor aplica dobanda la dobanda!
Foto: Arhiva Ziare.com

Masurile luate de Guvern cu privire la amanarea ratelor la credite nu sprijina in mod real debitorii, acorda beneficii substantiale bancilor si institutiilor financiare nebancare si sunt chiar mai dezavantajoase decat unele dintre solutiile propuse de anumiti finantatori, acuza asociatiile care reprezinta consumatorii.

"In opinia noastra, masurile luate de Guvern nu sprijina in mod real debitorii, acorda beneficii substantiale bancilor si institutiilor financiare nebancare si sunt chiar mai dezavantajoase decat unele dintre solutiile propuse din proprie initiativa de anumiti finantatori.

Ordonanta de urgenta sprijina mai degraba sistemul financiar-bancar, in loc sa ii ajute, asa cum ar fi fost normal, mai mult pe imprumutati, asigurand un climat vadit de dezechilibru intr-un context economic si asa extrem de dificil", se arata intr-un comunicat al asociatiilor reprezentative ale consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare si avocatilor specializati in protectia drepturilor consumatorilor.

Potrivit ordonantei adoptate joi seara de Guvern, imprumutatii care inregistreaza intarzieri la plata ratelor, anterior declararii starii de urgenta in contextul pandemiei de coronavirus, nu sunt eligibili pentru a obtine suspendarea ratelor.

In aceste conditii, asociatiile arata ca Guvernul nu permite redresarea debitorului intr-un context de criza, ci il ajuta indirect sa ajunga in faza de executare silita, cu toate consecintele dramatice care deriva asupra familiei debitorului.

Totodata, acestia subliniaza ca autoritatile genereaza impovararea debitorilor prin capitalizarea dobanzilor din perioada suspendarii platii ratelor, in interesul sistemului financiar-bancar, fapt nepermis de legislatia in vigoare.

"Asadar, pe perioada de suspendare, dobanda aferenta ratelor respective va fi introdusa in soldul ramas de rambursat, asupra noului sold (semnificativ mai mare, in unele cazuri) urmand a se aplica dobanda contractuala. Pe intelesul tuturor, bancile si institutiile financiar-nebancare vor aplica dobanda la dobanda", se arata in comunicat.

Mai mult, potrivit documentului, statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, cu bani de la bugetul de stat, alimentat de contribuabili, garanteaza dobanda capitalizata aferenta creditelor ipotecare in proportie de 100% pentru sistemul financiar-bancar. "Asadar, consumatorul din Romania (in calitate de imprumutat si contribuabil) este vaduvit direct si indirect de anumite sume de bani, in benefic ...citeste mai departe despre "Asociatiile de consumatori: Amanarea ratelor nu sprijina in mod real debitorii, ci acorda beneficii bancilor: Vor aplica dobanda la dobanda!" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#amanare rate banci probleme, #amanare rate banci coronavirus, #coronavirus Romania , #Stiri Finantare