Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aproape 70% dintre fermierii romani nu pot primi bani europeni

Aproape 70% dintre fermierii romani nu pot primi bani europeni

Aproape 70 la suta dintre fermierii romani nu pot primi plati directe din fondurile europene, pentru ca proprietatile agricole pe care le poseda sunt prea mici si prea faramitate, se arata intr-un studiu realizat de compania Agricover.

Pentru a putea primi banii europeni, suprafata agricola trebuie sa fie de cel putin un hectar, parcela agricola minima, in cadrul exploatatiei, trebuie sa aiba 0,3 hectare.

La ora actuala, in Romania sunt aproximativ 4,5 milioane de gospodarii taranesti. Dintre aceste proprietati, in jur de 3 milioane sunt mai mici de un hectar, conform estimarilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

'In aceste conditii, subventiile primite de la Uniunea Europeana in 2007, in valoare totala de 440 milioane euro, vor fi impartite numai intre cei aproximativ 1,5 milioane de fermieri care au in proprietate sau arenda peste un hectar de teren agricol, in functie de suprafata detinuta', releva studiul Agricover.

Sprijinul financiar acordat de UE este de 50 de euro pentru fiecare hectar, pentru suprafetele de teren agricol inscrise in Registrul Fermelor.

'Din 2007, o ferma mare poate primi pana la 300.000 euro pe an, in vreme ce pentru o ferma mica se acorda maxim 1.000 euro anual. Pe langa marimea suprafetei agricole detinute, una dintre principalele cerinte pentru accesarea banilor este respectarea bunelor conditii agricole si de mediu', se arata in studiul Agricover.

O solutie, atat pentru absorbtia mai rapida a fondurilor europene, cat si pentru modernizarea fermelor romanesti, o poate reprezenta constituirea in asociatii agricole. Acest lucru s-ar inscrie in Tendinta agriculturii moderne practicate in ultimii ani in tarile membre UE, de a reduce numarul de ferme de dimensiuni mici si de a creste productivitatea exploatatiilor agricole, in care un numar mai mic de fermieri cultiva suprafete mai mari.

Potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, pana la data 25 iunie, fermierii romani au depus 1,245 milioane de cereri pentru platile directe de la UE, pentru o suprafata de 9,8 milioane de hectare.

Compania Agricover a fost infiintata in anul 2000 prin fuziunea dintre SC Comcereal SA Buzau si Ulvex SA Buzau, oferind fermierilor pre-finantarea cu pachete tehnologice (seminte, precum si erbicidele, pesticidele si ingrasamintele aferente), dar si garantarea achizitionarii recoltelor. Compania este structurata pe patru divizii: distributie, cereale, silozuri si productie de seminte.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 917 ori