Analistii avertizeaza: Euro poate cobori la minimul ultimilor 15 ani in cazul victoriei lui Le Pen

Luni, 27 Martie 2017, ora 10:43
1130 citiri
Analistii avertizeaza: Euro poate cobori la minimul ultimilor 15 ani in cazul victoriei lui Le Pen
Foto: Arhiva Ziare.com

Euro poate cobori la cel mai redus nivel al ultimilor 15 ani daca Marine Le Pen va deveni presedinte al Frantei, cu o reactie imediata similara cu cea avuta de lira sterlina dupa votul pentru Brexit al britanicilor din iunie 2016, sustin unii analisti.

Moneda unica va scadea la un dolar pe unitate sau chiar mai jos la o zi dupa victoria liderului Frontului National in alegerile franceze, au spus 23 dintre cei 38 de respondenti intr-un sondaj efectuat de Bloomberg, potrivit caruia cinci au anticipat un declin sub 95 de centi americani.

O victorie a lui Le Pen ar provoca un declin atat de rapid al monedei unice, intrucat candidatul anti-UE a avertizat ca va organiza un referendum referitor la euro si convertirea datoriilor tarii.

Un declin al euro la paritate cu dolarul ar insemna o depreciere de peste 7% de la nivelul actual de circa 1,08 dolari pe unitate, in timp ce o scadere sub 95 de centi ar implica o scadere de 12%.

O astfel de miscare ar imita o reactie similara cu cea a lirei sterline dupa decizia britanicilor de a iesi din UE si ar consolida tendinta monedelor de a prelua impactul schimbarilor politice.

Intr-un sondaj similar efectuat inainte de referendumul britanic, majoritatea analistilor au anticipat scaderea lirei sub 1,35 dolari pe unitate, dar votul a dus la deprecierea mai grava a monedei, cu peste 10%, la 1,3229 dolari pe unitate, cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani.

Citeste si Euro va ajunge 4,62 lei, potrivit unei analize Erste

"Reactia pietei ar fi foarte negativa pentru ca redominarea a fost luata in considerare de piata intr-o masura modesta", a explicat Frederik Ducrozet, analist la Banque Pictet & Cie in Geneva, care anticipeaza ca euro va cobori la paritate cu dolarul dupa o victorie a lui Le Pen.

O victorie a lui Le Pen este vazuta ca improbabila, analistii intervievati de Bloomberg considerand ca exista sanse de 61% ca independentul Emmanuel Macron sa devina noul presedinte, comparativ cu numai 20% in cazul liderului Frontului National.

Potrivit sondajului zilnic al Ifop publicat vineri, Macron va atrage 26% din votul in primul tur al alegerilor, iar Le Pen 25%.

In turul al doilea, care va avea loc in luna mai, Macron ar invinge-o pe Le Pen cu 61,5% la 38,5%. ...citeste mai departe despre "Analistii avertizeaza: Euro poate cobori la minimul ultimilor 15 ani in cazul victoriei lui Le Pen" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#euro riscuri victorie Le Pen, #euro riscuri presedintie Franta, #euro riscuri , #Stiri Finantare