Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

A treia amanare pentru intrarea in vigoare a Legii falimentului personal: Autoritatile tot nu sunt pregatite UPDATE

A treia amanare pentru intrarea in vigoare a Legii falimentului personal: Autoritatile tot nu sunt pregatite UPDATE
Termenul de intrare in vigoare a legii care introduce pentru prima data in Romania procedura de insolventa pentru persoanele fizice a fost amanat, joi, pentru a treia oara, printr-o Ordonanta a Guvernului, care s-a aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Economiei.

Astfel, legea va intra in vigoare in 1 ianuarie 2018, si nu in 1 august 2017, asa cum era stabilit ultima data, arata textul ordonantei adoptate astazi de guvern.

"Decizia a fost luata de Executiv avand in vedere complexitatea domeniului reglementat prin aceasta lege, precum si punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii in care semnaleaza faptul ca este nevoie de pregatirea riguroasa a capacitatii administrative a instantelor chemate sa aplice procedurile insolventei persoanelor fizice.

De asemenea, in adresa CSM se mentioneaza si faptul ca legislatia recent adoptata privind darea in plata ofera solutii alternative pentru ipotezele in care dezechilibre contractuale au dus la pierderea utilitatii contractului pentru una din parti.

Prin urmare, prelungirea termenului de aplicare a Legii privind procedura insolventei persoanelor fizice are scopul sa asigure timpul necesar pentru pregatirea personalului responsabil", se arata intr-un comunicat de presa remis de guvern.

Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice ar fi trebuit initial sa intre in vigoare la 26 decembrie 2015, insa termenul a fost amanat pentru 31 decembrie 2016. Ulterior, intrarea in vigoare a termenului a fost amanata pentru 1 august 2017, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/2016.

In nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arata ca amanarea a fost cauzata de faptul ca este necesara pregatirea riguroasa a capacitatii administrative a institutiilor care sa aplice procedurile prevazute de aceasta lege.

In plus, majorarea relativ redusa a numarului de posturi la instante s-ar putea dovedi insuficienta pentru aceasta noua categorie de cauze, mai spun autorii textului.

Potrivit documentului, Legea darii in plata si mecanismul impreviziunii din Codul civil ofera solutii alternative pentru ipotezele in care "dezechilibre contractuale generate de cauze intrinseci sau extrinseci contractului au dus la pierderea utilitatii acestuia pentru una dintre parti".

Citeste si:
Legea falimentului personal nu mai intra in vigoare azi. Iohannis a retrimis-o in ParlamentLegea falimentului personal a fost amanata cu 7 luni. Cum explica GuvernulCum se aplica Legea fali ...citeste mai departe despre "A treia amanare pentru intrarea in vigoare a Legii falimentului personal: Autoritatile tot nu sunt pregatite UPDATE" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 991 ori
Citeste mai multe desprelege faliment personal amanata