172 milioane euro fonduri europene pentru natura

Vineri, 13 Iulie 2007, ora 12:40
1500 citiri

Proiectele referitoare la protectia naturii derulate prin Planul Operational Sectorial (POS) de Mediu vor beneficia de o finantare de 80% din fonduri europene - 172 milioane euro, celelalte 20 de procente - 43 milioane euro - reprezentand contributia nationala,potrivit celei de-a patra axe prioritare a POS Mediu.

Cea de a patra axa prioritara din cele sase cuprinse in Planul Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu vizeaza implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii. Potrivit POS Mediu, valoarea totala a fondurilor alocate in acest sens va fi de aproximativ 215 milioane de euro, care vor fi asigurati in proportie de 80% - aproximativ 172 milioane euro - din fonduri europene, restul de 43 milioane euro reprezentand contributia nationala.

Scopul acestei axe prioritare este de a sprijini conservarea biodiversitatii si a naturii prin actiuni de dezvoltare a cadrului de management pentru ariile protejate, inclusiv pentru siturile Natura 2000.

Domeniul major de interventie al acestei axe prioritare il constituie dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management in vederea protejarii biodiversitatii si Natura 2000.

La nivel institutional, atingerea obiectivelor propuse presupune infiintarea, in anul 2007, a Agentiei Nationale pentru Arii Protejate si Conservarea Biodiversitatii. Scopul infiintarii acestei structuri institutionale vizeaza sprijinirea intaririi capacitatii financiare, administrative si profesionale in vederea asigurarii unor politici si strategii pe termen lung privind conservarea naturii si, in special, in vederea asigurarii unui management eficient al sistemului Natura 2000.

Potrivit POS Mediu, aceata axa prioritara va contribui la conformarea cu Directivele Pasari si Habitate, in stransa legatura cu infiintarea retelei Natura 2000.

Potentialii beneficiari

Potentialii beneficiari ai axei prioritare privind implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii sunt administratorii ariilor protejate, inclusiv ai siturilor Natura 2000 (Agentia Nationala pentru Ariile Protejate si Conservarea Biodiversitatii - ANAPCB), administratiile publice, organizatiile neguvernamentale, custozi, institute de cercetare, universitati, muzee. Pentru acele arii protejate fara administrator, responsabilitatile privind managementul apartin ANAPCB sau ALPM.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a transmis, la mijlocul lunii iunie, Comisiei Europene lista nationala a propunerilor de Situri de Importanta Comunitara (SIC) care intra sub incidenta Directivei Habitate, urmand ca, dupa aprobarea ei, statul roman sa inceapa administrarea ariilor de protectie.

Lista cuprinde 273 locatii declarate situri de importanta comunitara, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000, prin aprobarea Ordinului de Ministru 776/2007. Cele 273 de arii protejate reprezinta aproximativ 13% din suprafata totala a Romaniei.

Lista acestor arii protejate, sub lupa CE

Lista acestor arii protejate va fi analizata, pe parcursul urmatorilor trei ani, in cadrul unor seminarii biogeografice care se vor desfasura la fiecare din cele 273 SIC.

Transmiterea catre Comisia Europeana a listei propunerilor SIC deriva din obligatiile Romaniei in calitate de stat membru al Uniunii Europene si din necesitatea conformarii la angajamentele asumate in timpul procesului de negociere a Capitolului 22.

Lista transmisa va fi analizata de forul european, iar dupa aprobarea ei, statul roman va putea incepe administrarea acestor arii protejate.

Potrivit POS Mediu, Romania va putea accesa, in perioada, 2007-2013 fonduri comunitare in valoare de 4,5 miliarde de euro, la care se adauga cofinantarea de la bugetele de stat si locale de un miliard de euro.

Axele prioritare

Prima axa prioritara, privind extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata, beneficiaza de o finantare europeana de 2,7 miliarde de euro, cu o cofinantare nationala de aproximativ 490 de milioane de euro.

Pentru cea de-a doua axa prioritara, care se refera la dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate, POS prevede o finantare comunitara de 882 de milioane de euro, completata de contributia nationala in valoare de 220 de milioane de euro.

Axa prioritara privind reducerea poluarii provenite de la sistemele de incalzire urbana presupune investitii de 458 de milioane de euro, jumatate reprezentand fonduri europen, jumatate fiind contributia nationala.

Potrivit axei prioritare privind protectia impotriva inundatiilor si pentru reducerea eroziunii costiere, Romania va putea accesa fonduri europene in valoare de peste 270 de milioane de euro pentru implementarea de proiecte privind protectia impotriva inundatiilor si stoparea eroziunii costiere. Acestei finantari comunitare, care provine din Fondul de coeziune, i se adauga contributia de la bugetul de stat, in valoare de peste 47 de milioane de euro.

Ultima axa prevazuta in POS o constituie asistenta tehnica, pentru care fondurile alocate sunt de 181 de milioane de euro, finantare europeana, si 45 de milioane de euro, cofinantare nationala.


<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...