Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Mondiala recunoaste microbul mitei in afaceri

Banca Mondiala recunoaste microbul mitei in afaceri
Un numar important de companii au recunoscut ca au platit mita, in cadrul unui program organizat de Banca Mondiala care incurajeaza firmele care au fost implicate in programe finantate de institutie sa raporteze coruptia sau frauda, transmit agentiile internationale de presa.De la acordarea unor sume cash si pana la asigurarea unor calatorii de lux, a unor vehicule de teren sau a taxelor de scolarizare a copiilor oficialilor guvernamentali, companiile recunosc ca astfel de fapte fac parte din afacerile pe care le desfasoara in unele state in curs de dezvoltare.
"Companiile ne informeaza ca in anumite jurisdictii ofera mita pentru a obtine un contract, pentru modificarea acestuia sau pentru a primi platile cuvenite", a declarat recent Dubois intr-un interviu.

In schimbul participarii la acest program si a recunoasterii coruptiei sau fraudei, in ultimii cinci ani, companiile pot continua sa faca afaceri cu Banca Mondiala si beneficiaza de confidentialitate, fara a fi incluse pe o lista neagra.

In cazul in care o companie care nu face parte din program este descoperita, Banca Mondiala o va exclude de la proiectele sale, iar numele acesteia va fi publicat pe site-ul institutiei financiare. Dubois sustine ca programul imbunatateste abilitatea bancii de a combate coruptia.

"Informatia inseamna putere si, daca nu stii exact ce se intampla nu poti lua masuri, actionezi orbeste", a spus oficialul institutiei financiare. Informatiile obtinute de Banca Mondiala sunt comunicate autoritatilor guvernamentale din tara respectiva, inclusiv numele celor care au primit mita.

"Solicitam statelor sa ia masuri hotarate pentru ca actele de coruptie, despre avem dovezi certe, sa inceteze. Evident, daca tara respectiva nu va lua masuri, banca are la dispozitie anumite masuri", a aratat Dubois, adaugand ca una dintre optiuni este suspendarea proiectelor.

Vogl a aratat ca numai o mica parte din cele 36 de state care au ratificat o conventie anti-coruptie a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCED), ce interzice companiilor sa plateasca mita oficialilor straini, au initiat investigatii.

Transparency International urmeaza sa publice, in luna octombrie, un indice al platitorilor de mita, care va include tarile de origine ale companiilor multinationale care au acordat cele mai mari plati ilegale in comertul si investitiile internationale.


Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 924 ori