Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vasilescu: Reducerea rezervelor obligatorii se va face treptat

Vasilescu: Reducerea rezervelor obligatorii se va face treptat

Reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de banci la BNR se va face treptat, desi banca centrala a primit banii de Fondul Monetar International a declarat, joi, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Banii de la FMI au intrat toti la BNR si vor fi folositi pentru rezerva. Reducerea rezervelor minime obligatorii se va face treptat, nu dintr-o data", a afirmat oficialul bancii centrale, relateaza Mediafax.

Consiliul Executiv al FMI a aprobat, luni, acordul stand-by convenit cu Romania, pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 de miliarde euro.


Prima transa a imprumutului, de 5 miliarde de euro, a intrat la rezerva BNR.


Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5% pe an, incepand cu data de 7 mai, si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta, la 18% si, respectiv, 40%.


De asemenea, CA al BNR a mentinut nivelul ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si al celei aplicabile celorlalte pasive in valuta ale institutiilor de credit.


La finele lunii martie, BNR a hotarat sa reduca la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1412 ori
Citeste mai multe desprevasilescu reducere rezerve fmi bnr dobanzi