Patriarhia imprumuta 200 mil de euro pentru Catedrala Neamului

Joi, 03 Iunie 2010, ora 15:48
1884 citiri
Patriarhia imprumuta 200 mil de euro pentru Catedrala Neamului

Patriarhia va imprumuta aproximativ 200 de milioane de euro de la o banca pentru constructia Catedralei Neamului, lucrarile urmand a fi incepute in 15 august, dupa desemnarea castigatorului din cele sapte proiecte ale firmelor ramase in concurs, a declarat, joi, PS Ciprian Campineanul, potrivit Mediafax.

Preasfintitul Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, a spus ca din cele 10 firme de proiectare inscrise in urma cu trei luni, in 31 mai au fost depuse sapte proiecte, celelalte trei retragandu-se din concursul organizat pentru viitoarea constructie a Catedralei Neamului.

"Dupa ce au predat machetele si documentatia, acestea fiind secretizare, urmeaza ca, in doua saptamani, patru subcomisii de control sa evalueze din punct de vedere al arhitecturii, al rezistentei, al instalatiilor, dar si economic cele sapte proiecte, urmand ca in 30 iunie sa fie declarat castigatorul", a declarat episcopul vicar patriarhal intr-o conferinta de presa.

Acesta a precizat ca dupa declararea castigatorului concursului de proiecte, la 1 iulie vor incepe in paralel atat procedurile de selectare a firmei care va executa Catedrala si pentru obtinerea autorizatiei de construire, cat si pentru obtinerea banilor necesari inceperii lucrarilor.

"Pentru a elimina orice comentarii cu privire la perioada in care incepe constructia Catedralei Neamului, Patriarhia va incepe construirea nu cu bani de la Guvern, pentru ca nu a fost alocat anul acesta niciun leu, ci cu bani dintr-un credit", a mai spus PS Ciprian Campineanul.

Episcopul vicar patriarhal a mai aratat ca au fost cerute oferte de la mai multe banci comerciale, insa negocierile pentru obtinerea creditului vor incepe dupa desemnarea castigatorului si alegerea proiectului.

Cei 200 de milioane de euro pe care  intentioneaza sa le contracteze de la o banca sunt necesare ridicarii constructiei "la rosu", episcopul vicar patriarhal precizand ca cel mai probabil pentru finalizarea acestui obiectiv ar fi fi necesari inca 200 de milioane de euro bani, care vor fi folositi pentru picturile din Catedrala.

PS Ciprian Campineanul a mai precizat ca returnarea banilor pe care Patriarhia Romana ii va imprumuta de la banca nu se bazeaza pe bugetul statului, ci pe donatiile facute de credinciosi, avand in vedere ca ridicarea constructiei la rosu se va face in patru ani.

Episcopul vicar patriarhal a precizat ca acesta este motivul pentru care nu se va organiza o licitatie pentru bani publici, ci o licitatie restransa internationala.

"Pentru ca nu este vorba de bani publici, ci de fonduri private, se va efectua in conditiile legii o licitatie restransa internationala", a explicat Ciprian Campineanul.

In urma desemnarii castigatorului proiectului, ocupantul locului doi va primi 40.000 de euro, cel al locului 3 - 30.000 de euro, bani care vor fi acordati din fondul special al Catedralei deja infiintat de Patriarhie.

Pe langa campania "10 euro pentru Catedrala", Sfantul Sinod va emite o circulara catre toate parohiile, astfel incat credinciosii sa poata incepe donatiile pentru acest obiectiv.

Viitoarea catedrala va avea 120 metri lungime, 70 metri latime si 120 metri inaltime.

Constructia va cuprinde 15 birouri, iar la slujbe ar putea participa cinci mii de credinciosi. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#bani, #catedrala, #constructie, #neamului, #patriarhia , #Imprumut