Anastase: statul se imprumuta in fiecare zi pentru pensii

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 00:36
1679 citiri
Anastase: statul se imprumuta in fiecare zi pentru pensii

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a afirmat, duminica, la Sinaia, ca "statul se imprumuta in fiecare zi pentru pensii" si ca, daca in Romania punctul de pensie ar fi ramas la 45%, anul viitor statul ar fi trebuit sa imprumute cinci miliarde de euro, iar in 2012 alte sase miliarde, potrivit Mediafax. 

Anastase a declarat, intr-o conferinta de presa, ca statisticile realizate in iulie 2009 aratau ca in Romania exista 5,7 milioane de pensionari si 4,9 milioane de angajati.

"Aceasta situatie nu poate sa continue si cred ca un act de responsabilitate din partea clasei politice este acela de a lua decizii pentru prezent, dar si pentru generatiile care vor veni", a spus Anastase.

Presedintele Camerei Deputatilor a precizat ca statul roman "deja se imprumuta in fiecare zi pentru a plati pensii ", iar calculele facute de PDL cu privire la propunerea opozitiei arata ca, daca punctul de pensie ar fi ramas pe sistemul de 45 la suta, anul viitor Romania ar fi trebuit sa imprumute cinci miliarde de euro, iar, in 2012, alte sase miliarde de euro.

"Asta e o realitate economica, careia PSD nu ii ofera nicio solutie.

El este de fapt interesat nu sa ofere solutii economice, ci sa profite, electoral, de pe urma problemelor romanilor. Cresterea punctului de pensie, propunerea facuta de PSD, a demonstrat ca acesta vrea sa castige voturile pensionarilor transformand bugetul de pensii intr-un joc de tip Caritas, in care beneficiile pensionarilor pot creste fara nicio baza economica", a spus Anastase.

In ceea ce priveste varsta de pensionare, Anastase a spus ca nu va interveni nicio schimbare fata de prezent pana in anul 2014, iar dupa anul 2014 varsta de pensionare va creste cu aproximativ trei luni in fiecare an pana in anul 2030.

Anastase a explicat ca, la nivelul intregului continent european, s-a produs "un dezechilibru", generat pe de o parte de scaderea natalitatii si pe de alta parte de cresterea sperantei de viata, iar in aceste conditii trebuie luate "de acum" decizii in ceea ce priveste sistemul de pensii, "pentru ca generatiile sa poata sustine pensionarii de maine prin cei care muncesc si acum si in viitor".

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor, cu 170 voturi "pentru", doua "impotriva" si trei abtineri, in absenta reperezentantilor PSD si PNL, dupa o dezbatere maraton in care parlamentarii care sustin Guvernul au reusit sa isi impuna amendamentele. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#anastase, #pensii, #stat , #Imprumut