Reuters: BEI este mai mult o stropitoare decat un furtun de pompieri

Luni, 23 Februarie 2009, ora 11:46
2198 citiri
Reuters: BEI este mai mult o stropitoare decat un furtun de pompieri

Statele UE au apelat la Banca Europeana pentru Investitii (BEI) de fiecare data cand au avut nevoie de finantare, supraincarcand institutia, dar aceasta va avea un rol important in eforturile de salvare a sistemelor financiare din Europa Centrala si de Est, se arata intr-un editorial Reuters.

 

"BEI este mai mult o stropitoare decat un furtun de pompieri. (...) Problema este ca politicienii au supraincarcat institutia de credite pe termen lung a Uniunii Europene cu asteptari exagerate, apeland la aceasta ca la o brigada de pompieri la fiecare situatie urgenta, de la salvarea firmelor mici la ecologizarea industriei auto, combaterea crizei energetice si lupta impotriva schimbarilor climatice", scrie editorialistul Reuters Paul Taylor, potrivit Mediafax.

Presedintele institutiei financiare, Philippe Maystadt, fost ministru de Finante al Belgiei, a declarat, intr-un interviu, ca BEI nu poate decat sa ofere finantari rapide pentru investitii. "Maystadt a primit atat de multe cereri de finantare de cand a inceput criza incat prefera sa inceapa cu ce nu poate face institutia pe care o conduce. BEI nu este o banca centrala. Nu poate furniza lichiditate. Nu poate prelua capital (actiuni la companii) si nu poate finanta bugete", se arata in editorial.

Desi potentialul BEI de a influenta economia este limitat de numarul mare de prioritati stabilite de liderii UE, institutia dispune, in acest an si in 2010, de mai multe resurse pentru sustinerea programelor de stimulare economica din cele 27 de state membre. Ministrii de Finante ai UE au decis in decembrie  o majorare de capital de 67 miliarde euro, la 232 miliarde euro, pentru a permite institutiei sa majoreze finantarile acordate in acest an si in 2010 cu 30%.

Banii vor merge catre intreprinderile mici si mijlocii, ecologie si accelerarea distributiei de fonduri pentru proiecte in noile state membre din Europa Centrala si de Est. Astfel, BEI colaboreaza cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si cu International Finance Corporation (IFC) - parte a grupului Banca Mondiala - pentru a sprijini bancile si, implicit, economiile din Europa de Est."Spre exemplu, ne-am putea imagina un scenariu care sa combine participatii (actiuni, capital) preluate de BERD cu linii de credit mai mari oferite de BEI, utilizand astfel coordonat instrumentele specifice fiecarei institutii pentru a creste eficienta. Daca BERD recapitalizeaza o banca, noi putem imprumuta mai multi bani acelei banci", a afirmat Maystadt.

Potrivit reglementarilor UE, guvernele statelor membre sau autoritatile locale trebuie sa contribuie la proiectele sprijinite de BEI cu 35% din finantarea necesara. Noile state membre nu isi permit astfel de investitii in perioade de criza, deci BEI va oferi si contributiile care reveneau, in mod normal, guvernelor. Totusi, obligatia institutiei la o atitudine echilibrata in raport cu toate statele membre face imposibila concentrarea unui volum mare de finantare catre cateva prioritati sau cateva tari."Intr-adevar, suntem o institutie UE, deci trebuie sa lucram pentru toate statele membre, iar interventiile noastre trebuie sa fie echilibrate", a mai spus Maystadt.

BEI este detinuta de guvernele statelor membre si dispune, in consecinta, de cele mai inalte ratinguri de credit acordate de agentiile de evaluare financiara. Astfel, institutia poate imprumuta bani la dobanzi reduse, finantand proiecte si investitii derulate de firme si guverne care ar suporta costuri mult mai mari daca ar lua creditele direct de pe pietele financiare. Pana in prezent, BEI nu a avut probleme de finantare, insa institutia ar putea intampina costuri mai mari, intr-un scenariu in care incearca sa-si majoreze fondurile disponibile in timp ce guvernele isi finanteaza programele masive de redresare economica.

Astfel se pune problema creditarii BEI direct de la Banca Centrala Europeana (BCE), care, conform regulilor UE, nu poate acorda finantari directe statelor membre. Insa Maystadt spune ca inca nu s-a discutat despre aceasta chestiune si, in cazul in care se va ajunge la un astfel de scenariu, BCE va trebui sa examineze situatia.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#bei, #criza, #de, #est, #europa, #finantare, #ue , #Finantare UE