Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Desfiintarea a opt reactoare nucleare in trei tari europene, 2,5 miliarde euro

Desfiintarea a opt reactoare nucleare in trei tari europene, 2,5 miliarde euro


Bulgaria, Slovacia si Lituania au nevoie de inca 2,5 miliarde de euro pentru desfiintarea a opt reactoare nucleare vechi, arata un raport al Curtii Europene de Conturi.

In cadrul acordurilor lor de aderare la UE, cele trei tari au fost de acord sa desfiinteze opt reactoare nucleare din perioada sovietica. Acestea sunt unitatile 1-4 ale centralei bulgare Kozlodui, unitatile 1 si 2 ale centralei lituaniene Ignalina si unitatile 1 si 2 ale centralei slovace Bohunice V1.

Reactoarele au fost inchise in perioada 2002 - 2009.

In schimb, UE a fost de acord sa ofere contributii financiare celor trei tari, pentru a compensa "povara exceptionala sociala, economica si financiara" generata de respectarea acestei cereri.

Institutia a sfatuit Comisia Europeana sa creeze conditiile pentru "folosuirea efectiva, eficienta si economica a fondurilor UE". In acest sens, CE este sfatuita sa evalueze progresul programelor de inchidere a reactoarelor, activitatile care mai ramane de realizat si planul financiar in ansamblu, identificand sursele de finantare disponibile.

UE a promis o asistenta financiara totala, pentru perioada 1999 - 2013, de 2,85 miliarde de euro pentru cele trei tari.

Astfel, pentru desfiintarea Kozlodui au fost promise 870 de milioane de eur, pentru Ignalina 1,37 miliarde, iar pentru Bohunice 613 milioane.

La sfarsitul lui 2010, Comisia Europeana alocase 2,07 miliarde de euro, reprezentand 70% din contributiile totale. Majoritatea fondurilor au fost administrate de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 2120 ori