Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bani: Detinutii primesc mai mult decat somerii sau alocatia pentru copii

Bani: Detinutii primesc mai mult decat somerii sau alocatia pentru copii


Intretinerea unui detinut este mult mai costisitoare pentru stat decat intretinerea unui somer sau a unui proaspat absolvent. Diferenta de bani pe care o aloca statul infractorilor este de aproape sase ori mai mare decat plata ajutorului de somaj.

Statul roman aloca, in fiecare an, sume considerabil mai mari pentru intretinerea detinutilor. Pentru fiecare infractor aflat in inchisorile din Romania, statul plateste 2.554 de lei pe luna, potrivit informatiilor prezentate de postul de televiziune Realitatea.

In acesti bani sunt incluse cheltuielile cu: hrana, paza, transport, curent, educatie sau agrement. Anul trecut, intretinerea unui detinut se ridica la 2.000 de lei. Suma este de sase ori mai mare decat valoarea ajutorului de somaj.

Somerii primesc in fiecare luna cel putin 400 de lei.

Ajutorul de somaj se calculeaza adunand 75% din indicatorul economic de referinta (in prezent este de 500 de lei) plus 3% din media salariului brut, din ultimele 12 luni pentru persoanele cu o vechime de minim un an si maxim trei ani.

In cazul persoanelor cu o vechime in munca intre 4 si 10 ani, la indicatorul economic de referinta se va adauga 5%, in timp ce pentru angajatii care au lucrat intre 4 si 10 ani, se va aduna 7% din media salariului brut al ultimelor 12 luni.

In cazul persoanelor care au lucrat intre 11 si 20 de ani, la indicatorul economic de referinta se va aduna 10% din valoarea medie a salariului brut din ultimele 12 luni, conform avocatnet.ro.

Un absolvent de studii superioare care nu a reusit sa se angajeze primeste de la stat, lunar, 400 de lei.

Alocatia pentru un copil este 42 de lei.

Printre cele mai mici sume pe care le acorda statul se numara indemnizatiile lunare de hrana pentru bolnavii de HIV si SIDA, care nu depasesc 20 de lei.

Statul roman acorda mai multi bani refugiatilor, care primesc in fiecare luna 540 de lei.

In Romania exista peste 28.000 de detinuti, potrivit datelor centralizate in luna iunie a anului trecut, de catre avocatnet.ro. Un calcul simplu arata ca statul cheltuieste mai mult de 715.120.000 pentru detinuti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 14086 ori