Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SAPARD a platit peste un miliard de euro pentru perioada 2000-2004

SAPARD a platit peste un miliard de euro pentru perioada 2000-2004

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a platit, pna in prezent, beneficiarilor Programului SAPARD sume ce depasesc un miliard de euro, conform unui comunicat de presa emis, luni, de catre agentie.

Totalul alocat pentru Programul SAPARD (buget de stat si contributia Uniunii Europene) reprezinta 1,5 miliarde de euro, iar pna in prezent, au fost alocate plati in proportie de 67% pentru cele 4.711 proiecte contractate.

Conform comunicatului APDRP, platile efectuate reprezinta alocarile financiare pentru perioada 2000-2004.

Pentru accelerarea ritumului de absorbtie a fondurilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit au descentralizat platile la nivelul Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP).

Totodata, au fost monitorizate procedurile de achizitii publice si s-a pastrat legatura cu beneficiarii pentru a se descoperi cauzele care duc la intrzierea implementarii proiectelor, se mai mentioneaza in comunicat.

Pentru programul SAPARD Romnia a primit fonduri europene de 1,5 miliarde de euro. Numarul proiectelor depuse in 2006 pentru finantare SAPARD a crescut cu 56,3%, comparativ cu cele primite in perioada 2000-2005. Astfel, in 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte in valoare de 1,09 miliarde de euro, in timp ce de la debutul proiectului SAPARD pna la sfrsitul anului 2005, s-au primit 2.570 de proiecte.

Confruntati cu un numar mare de proiecte reprezentii APDRP au anuntat, la sfrsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1514 ori