Un miliard de euro pentru fermieri

Vineri, 18 Iulie 2008, ora 15:44
10386 citiri
Un miliard de euro pentru fermieri

Comisia Europeana (CE) a propus vineri instituirea unui sistem de reactie la cresterea preturilor la produsele alimentare in tarile in curs de dezvoltare, in valoare de un miliard de euro, care ar urma sa fie acordat la inceputul lui 2009, si spera ca procedura sa fie aprobata pana in noiembrie.

"Aceasta suma va veni in completarea fondurilor de dezvoltare existente si provine din fondurile neutilizate din bugetul UE pentru agricultura, fiind destinata tarilor in curs de dezvoltare care au cea mai mare nevoie de ea, determinate pe baza unor criterii obiective. Printre prioritatile sistemului se numara masurile privind oferta, masurile de facilitare a accesului la mijloacele de productie agricola, cum ar fi semintele si ingrasamintele, eventual prin acordarea de credite, precum si masurile de tip "plasa de siguranta", destinate sa amelioreze capacitatea de productie in agricultura", se precizeaza intr-un comunicat al CE.


Parlamentul si Consiliul urmeaza sa decida asupra functionarii procedurii, iar CE si-a aratat dorinta pentru aprobarea propunerii pana in noiembrie pentru a permite angajarea fondurilor in 2008 si acordarea acestora la inceputul lui 2009.


Conform comunicatului, Comisia se asteapta ca acest sprijin financiar sa determine cresterea productiei agricole si a sigurantei aprovizionarii cu alimente in tarile beneficiare, reducerea ratei malnutritiei si o inflatie mai mica a preturilor la produsele alimentare.


"Impactul cresterii preturilor la produsele alimentare este deosebit de puternic pentru populatiile cele mai sarace ale lumii. El poate pune in pericol progresele pe care le-am realizat in indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului si poate exacerba tensiunile din tarile sarace, in special cele africane. Acest instrument financiar in valoare de 1 miliard de euro urmareste sa incurajeze o reactie ferma si rapida in materie de oferta agricola.

El este un act de solidaritate fata de popoarele cele mai sarace ale lumii si totodata o masura responsabila destinata sa promoveze stabilitatea, urmarind cresterea productiei agricole in tarile in curs de dezvoltare pentru a combate efectele cresterii preturilor la produsele alimentare. Cresterea ofertei este necesara pentru a combate nivelul din ce in ce mai ridicat al preturilor la produsele alimentare in intreaga lume", a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.


Potrivit comisarului pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar, Louis Michel, aceasta masura le va inlesni agricultorilor din tarile cu probleme accesul la seminte si ingrasaminte.


"Cresterea preturilor la produsele alimentare a fost o lovitura grea in special pentru fermierii si populatiile tarilor in curs de dezvoltare. Aportul major de lichiditati va contribui la cresterea productiei agricole in aceste tari, punand la dispozitia fermierilor mijloacele necesare - de exemplu mai multe seminte si ingrasaminte - pentru a obtine rezultate vizibil mai bune pe termen mediu si lung (...)", sustine Louis Michel.


Pentru a se stabili tarile eligibile si nivelul de ajutor de care ar trebui sa beneficieze se vor utiliza informatiile furnizate de Grupul operativ al ONU si de organizatiile internationale (in principal agenti ale ONU precum FAO, PAM, Banca Mondiala si FMI), care vor putea fi completate prin informatii specifice fiecarei tari, obtinute de la delegatiile Comisiei Europene.


Printre criteriile indicative de selectie a tarilor se numara dependenta de importurile de produse alimentare, inflatia preturilor la produse alimentare si vulnerabilitatea sociala si fiscala. Totodata, se vor lua in considerare atat celelalte fonduri oferite de comunitatea de donatori, cat si potentialul fiecarei tari de a-si spori productia agricola. Sistemul prevede, de asemenea, posibilitatea elaborarii unor programe regionale, in beneficiul tuturor tarilor din respectiva regiune. Pot fi finantate si initiativele la nivel mondial, atunci cand sunt implementate prin intermediul unei organizatii regionale sau internationale.


"Desi toate tarile in curs de dezvoltare sunt potential eligibile pentru acest tip de sprijin, ajutorul se va adresa tarilor cel mai grav afectate de criza preturilor la produsele alimentare in termeni socio-economici si politici, tari in care este absolut necesar sa se ia masuri si care nu dispun de mijloacele sau capacitatile necesare pentru a reactiona fara ajutor extern", se mentioneaza in comunicat.


Potrivit comunicatului, acest sprijin va fi acordat prin intermediul organizatiilor internationale, inclusiv al organizatiilor regionale. Ajutoarele acordate prin intermediul organizatiilor internationale ar putea privi, de exemplu, activitatile FAO (programul emergency input delivery), IFAD (de exemplu finantarea rurala), UNICEF (nutritia copiilor, "plase de siguranta" in sectorul alimentar), PAM (ajutoare alimentare umanitare, "plase de siguranta" tranzitorii), CICR (ajutoare alimentare) si Banca Mondiala (gestionarea riscurilor pe baza instrumentelor de piata, "plase de siguranta").

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...