Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Portile Asiei se deschid pentru Moldova: Liber la export pe Drumul Matasii!

Portile Asiei se deschid pentru Moldova: Liber la export pe Drumul Matasii!


Compania navala China Shipping Container Lines a decis sa investeasca in modernizarea singurului port moldovean, Giurgiulesti, situat pe Dunare.

Giurgiulesti reprezinta si cea mai mare poarta pentru exporturile Moldovei, dupa ce Rusia intituit o blocada pentru marfurile provenite din tara vecina ca sanctiune pentru semnarea tratatului de cooperare intre Chisinau si Bruxelles, arata portalul Euronews.

Linie maritima directa

Operatorul din portul Giurgiulesti, Danube Logistics, considera ca noua investitie va consolida o linie comerciala intre Republica Moldova si zona Asia-Pacific.

"China Shipping asigura acum o legatura directa intre exportatorii din China si Chisinau, dar va avea un rol important si in sustinerea exporturilor moldovenesti catre China, alte tari din Asia si catre Orientul Mijlociu", considera Thomas Moser, directorul operatorului portuar.

Valeriu Lazar, directorul Agentiei de Comert si Industrie din Moldova sustine ca linia maritima infiintata de China Shipping va aveau un rol major in dezvoltarea sectoarelor economiei moldovenesti.

"De acum, portile Asiei ni s-au deschis. Producatorii nostri nu se mai pot plange de lipsa accesului pe aceasta piata. Insa, vor trebui sa vina cu produse competitive daca vor sa cucereasca piata din Asia.

De acum inainte trebuie sa ne preocupe grija de a avea ce sa exportam", explica Lazar.

Investitia companiei chineze face parte din proiectul "Drumul Matasii" care prevede realizarea unor retele comerciale ample, maritime si terestre, intre China, Africa si Europa.

Marfurile din Moldova sunt deja exportate in 43 de state din Europa, Africa si Asia, majoritatea exporturilor fiind axata pe produse agricole.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3009 ori