MADR: Bancile, reticente in finantarea proiectelor agricole

Joi, 04 Martie 2010, ora 12:31
1469 citiri
MADR: Bancile, reticente in finantarea proiectelor agricole

Fermierii au finalizat cu ajutorul creditelor bancare proiecte europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) de doar 300 mil. euro, bancile manifestand o reticenta in finantarea acestora, a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, citat de NewsIn.

"Au fost depuse proiecte de peste 1,5 miliarde de euro, insa finalizate prin credite bancare au fost de doar 300 milioane euro, ceea ce inseamna foarte putin", a spus secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in cadrul unui seminar privind perspectivele economice si financiare in 2010.

Astfel, Radulescu a reiterat ideea ca bancile nu ar trebui sa mai considere agricultura un domeniu de risc major, ci sa o ia in calcul ca pe o prioritate pentru iesirea din criza si sa finanteze proiectele europene.

"Este o idee falsa sa privesti agricutura ca pe un risc maxim. Nu mai putem discuta numai despre riscuri, avem o Politica Agricola Comuna (PAC) si surse de finantare anuale atat din fonduri europene, cat si de la stat (...)

Bancile ar trebui sa se indrepte cu mai multa caldura catre finantarea proiectelor din agricutura pentru ca avem opt miliarde de euro de accesat pana in 2012", a mai spus secretarul de stat.

De asemenea, Adrian Radulescu a explicat necesitatea crearii unor produse bancare specifice proiectelor europene destinate atragerii de fonduri comunitare.

"Avem nevoie de produse bancare specifice pentru absorbtia fondurilor europene, ar trebui eliminate garantiile imobiliare si alte aspecte care ingreuneaza accesarea fondurilor europene", a mentionat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Totodata, acesta a precizat ca agricutura merita sa fie tratata ca pe o prioritate in contextul in care "este singura ramura care a avut crestere economica in perioada de criza". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#madr, # banci, # finantare, # proiecte, # agricole , #Finantare proiecte