Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce arma pregateste Romania impotriva centralei nucleare de la Belene (Bulgaria)

Ce arma pregateste Romania impotriva centralei nucleare de la Belene (Bulgaria)


Pentru ca guvernul socialist din Bulgaria a inclus in programul sau o posibila reluare a proiectului de constructie a centralei nucleare din orasul dunarean Belene, cu ajutor financiar rusesc, Romania isi ia masuri de precautie.

Autoritatile romane au investit aproape 4 milioane de euro intr-un sistem integrat de monitorizare a deversarilor de apa in zona transfrontaliera Olt - Belene. Daca bulgarii incearca sa obtina finantare ruseasca pentru ridicarea reactoarelor nucleare de la belene, romanii au obtinut fonduri europene pentru programul de monitorizare.

Proiectul va fi implementat de compania MIRA TELECOM, in calitate de lider de asociere cu alte trei firme: EUROPEAN FUNDS INVEST , S&T ROMANIA si SC QUANTRIO CONSULTING. Valoarea contractului este de 3,77 milioane de euro.

Acest proiect apare in contextul in care Sofia repune pe tapet posibilitatea construirii contestatei centrale nucleare de la Belene. Centrala de pe partea bulgareasca a Dunarii este la numai 7 kilometrii de frontiera cu Romania.

Dupa Cernobil, centrala de la Belene naste temeri

Constructia centralei nucleare de la Belene a inceput in 1981, dar a incetat in 1991, atat din cauza lipsei de fonduri, cat si ca urmare a protestelor organizatiilor ecologiste. Cu toate acestea, printr-o Decizie a Consiliului de Ministri de la Sofia, la 20 decembrie 2002 s-a dispus reluarea procedurilor si a procesului de autorizare de continuarea investitiei.

In cele din urma, proiectul a fost din nou abandonat, din acelasi motive, pentru a fi readus in actualitate in urma cu o luna, cand executivul de la Sofia l-a inclus in programul de guvernare. Si de data aceasta se intentioneaza atragerea unei finantari rusesti.

Proiectul presupune construirea unei unitati (reactor) de 1.000
MWE si a unei unitati (reactor) de 600 MWE sau 2 unitati (reactoare) de
600 MWE fiecare.

Monitorizati de firma care a realizat sistemul "Big Brother la Marea Neagra"

Frima care a castigat licitatia, in calitate de lider de asociere, este Mira Telecom. Aceeasi companie a realizat sistemul SCOMAR, folosit de Politia de Frontiera. Cunoscut si sub denumirea "Big Brother de la Marea Neagra", sistemul este unul operativ de supraveghere, bazat pe tehnologia de ultima ora, care permite detectarea timpurie, urmarirea, recunoasterea si identificarea navelor ce desfasoara activitati ilegale de trafic la Marea Neagra.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2055 ori