Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Exclusiv Cu cat se va reduce ajutorul de minimis si care sunt noile proceduri de acordare

Exclusiv Cu cat se va reduce ajutorul de minimis si care sunt noile proceduri de acordare


Schema ajutorului de minimis se va modifica considerabil dupa dezastrul de saptamana trecuta, cand banii s-au terminat in cinci minute. Autoritatile vor sa reduca schema la 100.000 de euro, iar coordonarea schemei sa treaca de la Ministerul Finantelor la Agentiile Regionale ale IMM-urilor.

Astazi s-a discutat la Ministerul Finantelor noua procedura pentru ajutorul de minimis.

Ea va prevedea, in principiu, depunerea cererilor timp de 10 zile, reducerea
plafonului de ajutor la 100 mii euro, a declarat pentru Business24 Cristian Parvan, secretar al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

In plus, noua procedura va cuprinde si criterii de punctaj favorizand productia, serviciile, educatie cercetare. Textul se va definitiva de catre Ministerul Finantelor impreuna cu Ministerul IMM-urilor si Agentiile Regionale ale IMM- urilor (8). Cererile de finantare vor fi primite in cele 8 centrele regionale ale acestor Agentii.

La intalnire au participat ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, ministrul IMM-urilor, Maria Grapini, reprezentanti ai Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

"Suma alocata este mult prea mica fata de necesitatile IMM urilor in conditiile
inghetarii creditarii, dar este ceva", a comentat Cristian Parvan.

Reducerea plafonului pentru ca mai multe companii sa se "infrupte" din finantare

Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie sa se dubleze, astfel incat sa creasca numarul estimat de intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) beneficiare, de la 2.000 la 4.000 de unitati.

"Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie sa se dubleze. O parte din IMM-urile membre ale CNIPMMR ne-au solicitat sa intervenim pentru reducerea plafonului maxim al ajutorului acordat la 80.000 de euro, ceea ce va face ca numarul beneficiarilor sa creasca de 2,5 ori, chiar si fara acordarea de resurse suplimentare, de la 2.000 la 5.000 de intreprinderi. Este vorba de o valoare medie a ajutorului de 25.000 euro/beneficiar, fata de media de 62.500 euro/beneficiar luata in calcul in H.G. nr. 274/2013", a declarat la inceputul acestei saptamani Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR.

Esecul Finantelor, lectie pentru reprezentantii IMM-urilor

Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis este de 500 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 125 milioane euro, cu posibilitatea suplimentarii, astfel: a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare, in valoare de 500 milioane lei, pentru perioada 2013-2014; b) credite bugetare pentru plata ajutorului de minimis, in valoare de 250 milioane lei, pentru anul 2014, respectiv 250 milioane lei, pentru anul 2015.

Sesiunea de inregistrare online desfasurata in 28 august pentru schema de minimis a fost declarata inchisa dupa numai sase minute, reprezentantii Ministerului Finantelor aratand ca resursele IT alocate schemei au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate.

De altfel, in cursul aceleiasi zile, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat ca sesiunea va fi anulata si reluata ulterior pentru a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate sa inregistreze cereri de finantare, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 9743 ori