Tiriac si Patriciu despre criza, afaceri, responsabilitate sociala

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 08:40
3412 citiri
Tiriac si Patriciu despre criza, afaceri, responsabilitate sociala

"Omul de afaceri este omul care incepe sa faca ceva, sa dea posibilitatea, sa creeze ceva. Aceasta creatie la sfarsitul zilei trebuie sa aduca un profit", a  declarat Ion Tiriac, in cadrul unei emisiuni televizate.

In opinia lui Tiriac, omul de afaceri este o entitate care duce o activitate pe care a inceput-o, la un nivel cat se poate de inalt, asa cum a facut Bill Gates, a carui prima afacere isi avea sediul in garaj.

In viziunea lui Dinu Patriciu, omul de afaceri este omul care se afla "la intalnirea ideilor cu banii".

"Omul de afaceri este un manager si in cel mai bun caz un lider. (...) Asupra succesului sunt banii, insa acestia nu sunt un scop in sine", a spus Patriciu.

"Am o vorba <<Cu bani stie oricine, fara bani e mai greu>>. Intotdeauna incep fara bani. Banii vin, se strang, atunci cand ai la ce sa ii strangi, ca au de ce sa  vina langa tine si sa te faca sa cresti", a mai spus omul de afaceri.

In ceea ce priveste modul in care a achizitionat Petromidia, Patriciu a afirmat ca nu avea fondurile necesare si ca a trebuit sa munceasca mult. " A trebuit  sa imi frang pingelele, sa conving institutii financiare sa ma ajute, sa ma sprijine, sa ma duca mai departe", a continuat Patriciu.

"Important este cum ii cheltuiesti, la ce ii cheltuiesti pentru ca ai o datorie morala. Cred in distributie naturala, nu in cea facuta de cel mai prost  administrator: statul", a mai spus Patriciu.

Patriciu a mai amintit ca atunci cand a intrat in afaceri, la inceputul anilor "90 nu avea o viziune asupra businessului, ci avea o idee asupra dezvoltarilor  imobiliare.

In cadrul aceleiasi emisiuni, Tiriac a declarat ca actualul brand Unicredit Tiriac Bank nu a ajuns inca la maturitate.

"Nu mai puteam sa o duc pe spatele meu si apoi mi-am dat seama ca sunt prost si m-am desteptat", sustine Tiriac.

Ce cred Tiriac si Patriciu despre imobiliare


In ceea ce priveste sectorul imobiliar din Romania, miliardarul roman considera ca sunt necesare 2 milioane de apartamente, care trebuie construite in  urmatorii 10 ani.

"La imobiliare, nu am vazut atatia specialisti sau atatia investitori imobiliari cati au fost in Romania. Romania are nevoie de 2 milioane de apartamente in  urmatorii zece ani. Romania este in Republica Unita Europa", spune Tiriac.

In opinia omului de afaceri Ion Tiriac, criza este o oportunitate, pentru ca "incepe sa mai cearna din afaceristi."

Referitor tot la contextul economic actual, omul de afaceri Dinu Patriciu apreciaza ca politicienii ar putea profita de criza, care ar fi oputut fi folosita  pentru a creste mai repede decat altii.

Cei doi oameni de afaceri au fost de acord ca statul roman nu a gestionat cum trebuie banii obtinuti din finantarea externa.

Astfel, Patriciu crede ca banii ar fi trebuit folositi pentru stimularea investitiilor si nu pentru plata salariilor si pensiilor angajatilor din sectorul  bugetar.

"Sa folosim banii astfel incat sa produca bani. Pentru ca ei s-au dus in salarii, pensii, consum, si nu in investitii sau stimularea investitiilor. Pentru ca  nu statul este dator sa faca investitii, ci sa atraga cele mai bune investitii. Bani pentru autostrazi se gasesc doar sa ii iei sa ii consumi", mai spune  Patriciu.

Tiriac este de parere ca Guvernul trebuia sa puna piciorul in prag si sa spuna ca nu are bani pentru tot ceea ce trebuia sa se faca
.

"Am ajuns in pragul unor alegeri, cu un Guvern care este, care nu este, unul propus, altul dus si ne luptam cu morile de vant ca a venit Fondul si ca daca nu  luam banii murim de foame", spune omul de afaceri.

Mai mult, Patriciu se intreaba de ce este nevoie de case pentru politicieni, in conditiile in care in Anglia, spre exemplu, nu exista institutie a statului  care sa nu plateasca chirie.

"Noi nu am invatat ca statul nu are alta treaba decat sa atraga banii. Sta pe bani, blocati in tot felul de traznai. Stam ca o closca pe ei si ne bucuram ca suntem bogati", spune Patriciu.

"Nu poate sta birocratul cu chirie? Sunt proprietarul unei primarii in Suedia. Imi plateste chirie. In Anglia nu exista institutie a statului care sa nu  plateasca chirie. De ce sa fii proprietar pe caramizi?", se intreaba omul de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#afaceri, #criza, #imobiliare, #patriciu, #tiriac , #Finantare externa