Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Japonia finanteaza FMI cu inca 60 mld. de dolari

Japonia finanteaza FMI cu inca 60 mld. de dolari


Japonia va finanta FMI inca 60 miliarde de dolari, pentru a ajuta la depasirea crizei datoriilor in zona euro, informeaza AFP.

"Ministrul de finante, Jun Azumi, a declarat ca Japonia va furniza 60 de miliarde de dolari pentru a consolida bazele financiare ale FMI", a indicat un purtator de cuvant al ministerului nipon.

Angajamentul Japoniei este a doua promisiune ferma de finantare suplimentara, dupa cea a zonei euro, de 150 miliarde de euro (198 miliarde de dolari). El va fi prezentat oficial de autoritatile nipone cu prilejul unei reuniuni a ministrilor de finante si sefilor bancilor centrale ai G20, care va avea loc la Washington, la 20 aprilie, si la viitoarea adunare generala semestriala a FMI. In schimbul sprijinului sau indirect, Tokyo "le va cere in mod ferm europenilor sa isi intareasca si mai mult plasele de protectie", a subliniat ministrul Azumi.

Decizia Japoniei raspunde unui apel lansat de directorul general al FMI, Christine Lagarde, care a cerut in ianuarie furnizarea de contributii suplimentare - calculate la 600 miliarde de dolari - pentru a creste cu 500 de miliarde de dolari resursele de creditare ale institutiei, in scopul combaterii crizei datoriilor in Europa si a efectelor sale in alte parti ale lumii.

Intr-un comunicat emis marti la Washington, Christine Lagarde a salutat imediat "rolul motor si angajamentul solid al Japoniei in favoarea multilateralismului", si a chemat "statele membre al Fondului sa ii urmeze exemplul"

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1189 ori