Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finantele intentioneaza sa atraga in martie trei miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat

Finantele intentioneaza sa atraga in martie trei miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat


Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa imprumute in luna martie titluri de trei miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata locala, sub suma atrasa in februarie, de 4 miliarde lei.

Vor fi organizate doua licitatii pentru certificate de trezorerie si patru pentru obligatiuni cu scadenta intre 2 si 10 ani, fiecare cu o valoare indicativa de 500 milioane lei, potrivit calendarului.

In luna martie ajung la scadenta titluri de circa 6 miliarde lei, dublu fata de valoarea imprumuturilor planificate.

Prima operatiune va fi organizata joi, 7 martie, pentru obligatiuni pe 4 ani.

Finantele au atras in februarie 4,03 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma imprumutata in ianuarie, de 11,4 miliarde lei. Tot in februarie administratorii datoriei publice au atras si 1,5 miliarde de dolari de pe pietele externe.

Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune.

Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.

Ultimele sedinte din aceasta saptamana au fost caracterizate de intrari suplimentare de fluxuri straine pe segmentul de obligatiuni 2-5 ani din piata secundara a titlurilor de stat in lei, inainte de includerea oficiala a obligatiunilor emise de Romania intr-un indice important al pietelor emergente, potrivit dealerilor.

Administratorii datoriei publice au anuntat ca vor sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 15,42 miliarde lei, la care se adauga 502,5 milioane euro si 1,5 miliarde de dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2701 ori