Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Curs valutar: "paritatea de echilibru se situeaza intre 4,2 si 4,3 lei/euro"

Curs valutar: "paritatea de echilibru se situeaza intre 4,2 si 4,3 lei/euro"

Cursul valutar al leului nu va avea evolutii spectaculoase in urmatoarele trimestre fata de nivelul actual al cursului, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, care crede ca, pe baza fundamentelor economice, paritatea de echilibru se situeaza intre 4,2 si 4,3 lei/euro.

"E clar ca rata de schimb valutar, asa cum arata fundamentele economiei romanesti, are o variatie intre 4,2 si 4,3 lei/euro, si am vazut acest lucru in perioada ultimelor luni. Pentru fundamentele existente ale economiei romanesti este un curs de echilibru. Eu nu cred ca vor fi evolutii spectaculoase in perioada trimestrelor urmatoare in ceea ce priveste actualul curs valutar", a spus Tanasescu la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro Tv.

Oficialul FMI considera ca este o mare greseala in a face speculatii cu privire la un anumit nivel al cursului de schimb, asa cum procedeaza foarte multi oameni de afaceri.

"Cursul de schimb leu/euro sau leu/dolar este o consecinta a pietei si cred ca astfel de semnale nu fac decat sa inrauteasca", a aratat Tanasescu.

In acest context, el a explicat ca politica Bancii Nationale a Romaniei privind cursul de schimb este una corecta, la fel ca si cea a bancii centrale din zona euro.

"BNR joaca acest rol de stabilizator, iar evolutia cursului valutar este conforma cu ceea ce se intampla pe piata romaneasca la ora actuala. Nu cred ca banca centrala e un instrument care intervine frecvent si tine (cursul - n.r.)", a mai spus Tanasescu.

Intrebat daca moneda nationala s-ar putea deprecia pana la un nivel al cursului de 5 lei/euro in cazul in care Romania nu mai beneficiaza de urmatoarele transe din imprumut, Tanasescu a raspuns ca nu crede acest lucru.

El a precizat ca nu se pune problema neacordarii urmatoarelor transe din acord, ci doar daca virarea fondurilor se va realiza in decembrie sau in luna ianuarie.

"CE ne da banii. Comisia nu poate sa ne mai dea banii pana la sfarsitul anului 2009, care este cu totul si cu totul altceva", a mentionat Tanasescu.

Oficialul FMI a explicat ca procedurile CE sunt mai complicate decat cele ale institutiei pe care o reprezinta, in sensul ca executivul Uniunii Europene trebuie sa atraga initial banii de pe piata de capital si apoi sa-i acorde Romaniei, procedura care provoaca o intarziere.

"Dar nu se pune problema ca fondul, CE sau Banca Mondiala sa nu mai dea banii Romaniei, ci probabil este un decalaj de cateva saptamani in acordarea acestor sume", a aratat Tanasescu.

El a aratat ca un scenariu economic in care Romnania nu ar fi incheiat un acord cu FMI ar fi pus o presiune foarte mare pe cursul valutar.

"Multi s-au intrebat. Este clar ca nu ar fi rezistat cursul de schimb (...) sa evolueze intr-un palier cat de cat acceptabil. Fara acesti bani de la finantatorii externi ar fi fost o presiune mult mai mare pe cursul de schimb", a conchis Tanasescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1744 ori