Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cipru cere ajutor financiar de 62% din PIB

Cipru cere ajutor financiar de 62% din PIB


Guvernul Ciprului va cauta sa obtina un pachet de asistenta financiara de 11 miliarde de euro, 62% din PIB, pentru recapitalizarea bancilor si plata datoriilor, au declarat surse anonime.

Sursele sustin ca ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a anuntat ca bancile tarii au nevoie de capital suplimentar de cinci miliarde de euro, dupa ce au pierdut patru miliarde de euro in urma restructurarii datoriei Greciei, iar Ciprul are nevoie de sase miliarde de euro pentru rambursarea datoriilor si reducerea deficitului.

Un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a refuzat sa comenteze aceste informatii.

Ciprul, stat membru al zonei euro, cu un Produs Intern Brut de doar 17 miliarde de euro, a cerut in iunie ajutor pentru salvarea celor mai mari banci ale sale, expuse puternic la datoria Greciei. Discutiile cu reprezentantii UE, BCE si FMI nu au fost pana acum incununate de succes.

Inca nu se stie exact valoarea pachetului de asistenta financiara solicitat de Cipru, unii analisti apreciind ca Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana vor acorda insulei un ajutor financiar de zece miliarde de euro.

Reprezentantii creditorilor internationali cer Ciprului reducerea salariilor si a pensiilor, reformarea sistemului de pensii si privatizari.

Desi poarta discutii cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, Ciprul a solicitat anterior si Rusiei un imprumut, bazandu-se pe relatiile economice stranse dintre cele doua tari. Rusia a acordat deja Ciprului un imprumut de 2,5 miliarde de euro, la finele lui 2011.

Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustin analistii. Principalele banci din Cipru sunt prezente si in Romania.

In luna septembrie, Comisia Europeana au aprobat acordarea unui ajutor de stat de 1,8 miliarde de euro catre Cyprus Popular Bank.

Cipru: Ajutoare de stat pentru bancile cu probleme

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 3358 ori