Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE deblocheaza rambursarile din POSDRU

CE deblocheaza rambursarile din POSDRU


Comisia Europeana a informat Guvernul ca se vor relua rambursarile de bani europeni in Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), insa cu aplicarea unor corectii financiare preventive de 10%.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a confirmat informatia, explicand ca decizia Comisiei Europene este o masura exceptionala, avand in vedere situatia economica a tarii.

"Anuntul de aseara prin care DG Employment certifica intentia de a relua platile in cadrul POSDRU, ca masura exceptionala, avand in vedere situatia economica a Romaniei si luand in considerare angajamentele Romaniei din memorandumurile de intelegere. Aceasta decizie se bazeaza pe progresele recente inregistrate in implementarea programelor POSDRU si acest lucru se reflecta in raportul de audit trimis in data de 5 martie", a spus Suciu.

Aplicarea corectiei financiare preventive de 10% presupune ca autoritatea de certificare si plati din Ministerul Finantelor sa retraga cele doua cereri de plata aflate la Comisia Europeana, transmise de Romania pe 21 decembrie 2011 si pe 6 februarie 2012.

Dupa aceasta se retransmit la Comisia Europeana cererile de plata cu o valoare diminuata cu 10% din valoarea cheltuielilor certificate, acest lucru reprezentand o corectie preventiva, a mentionat Suciu.

De asemenea, ar putea fi aplicate inclusiv corectii sistemice daca va fi cazul.

"Aceasta abordare va asigura o protectie suficienta bugetului comunitar cu caracter exceptional si temporar pana la 30 iunie 2012", se arata in scrisoarea transmisa luni seara de Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca (DG Employment) a Comisiei Europene, potrivit lui Dan Suciu.

"In termeni simpli, se reiau platile pentru POSDRU, cu aceste constrangeri, cu aceasta reducere de 10% pentru facturile emise si pentru un angajament preventiv in acelasi cuantum in perioada din prima jumatate a anului, urmand sa vedem apoi dupa rezultatele misiunii de audit ce se va mai intampla", a explicat purtatorul de cuvant al Executivului.

Comisia Europeana a decis in luna februarie intreruperea rambursarilor europene in cadrul POSDRU pentru Romania.

Pe 16 februarie, directorul general al Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (AM-POSDRU), de la Ministerul Muncii, de atunci, Carmen Ionel, a demisionat din functie. Decizia a venit dupa ce premierul Mihai-Razvan Ungureanu a solicitat ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, sa o demita pe Carmen Ionel din functia detinuta pentru management defectuos al Autoritatii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1709 ori