BNR pregateste relansarea creditarii in lei

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 13:19
1765 citiri
BNR pregateste relansarea creditarii in lei

Banca Nationala ar putea amana reducerea ratei dobanzii de politica monetara, dar va diminua nivelul rezervei minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei, cel putin asa considera majoritatea analistilor din Romania.

Peste 90% dintre reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) intrevad o scadere cu 1-2 procente a RMO pentru lei, pana la nivelul de 16-17%.

In acelasi timp, analistii anticipeaza o mentinere a RMO pentru pasivele in valuta la nivelul actual, de 40%, cel putin pana in momentul in care Romania va semna un acord de finantare externa.

Reducerea nivelului rezervelor obligatoriii va determina o crestere a lichiditatii, ceea ce va atrage dupa sine o scadere a dobanzilor practicate pe piata interbancara. Masura s-ar putea traduce printr-o relansare a creditarii pe lei, considerata de specialisti mult mai putin riscanta decat cea in valuta.

In contextul unei volatilitati ridicate a cursului de schimb, incurajarea creditarii in valuta ar putea spori numarul celor care nu vor putea sa-si achite ratele. Tot din cauza leului care se afla pe un trend descendent in raport cu moneda unica europeana, Consiliul de Administratie al BNR ar putea decide mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 10,25%.

"Reducerea ratei dobanzii de politica monetara va fi probabil amanata, pe de o parte, din cauza unei presiuni semnificative de depreciere a leului, iar pe de alta parte, din cauza eficacitatii reduse in conditiile in care dobanzile pe piata monetara se situeaza mult peste nivelul dobanzii de referinta si evolueaza in functie de perceptia asupra riscului", a declarat Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, citata de Ziarul Financiar.

Mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual ar putea sa-i nemultumeasca totusi pe bancheri, avand in vedere faptul ca BNR nu a mai umblat la aceasta din august 2008. Putinii analisti care se asteapta ca BNR sa modifice dobanda de politica monetara mizeaza pe o scadere cu 25 pana la 50 de puncte de baza.

Banca centrala a redus ultima oara dobanda de politica monetara in sedinta Consiliului de Administratia din iunie 2007, cand a coborat de la 7,25% la 7%. De atunci au avut loc sapte majorari, cele mai mare pas fiind de 1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#creditere, # rezerve, # BNR , #Finantare externa