Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCR: Cheltuielile electorale vor forta Finantele sa imprumute un mld. de euro pana la alegeri

BCR: Cheltuielile electorale vor forta Finantele sa imprumute un mld. de euro pana la alegeri


BCR se asteapta ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa apeleze la finantare internationala inainte de campania electorala care va debuta la inceputul lunii noiembrie, printr-o emisiune de obligatiuni de un miliard de euro euro.

"Cotatia CDS (Credit Default Swap) la cinci ani a scazut semnificativ in ultima perioada (279 puncte), iar acest fapt ar putea determina MFP sa recurga la o finantare de pe piata internationala pentru a-si mari rezerva de lichiditate, conform cerintei FMI.

Se pare ca rezerva de lichiditate trebuie sa acopere patru luni de plata a datoriei sau circa 1-1,4 miliarde euro lunar. Avand in vedere anul electoral, cand depasirile la cheltuieli nu mai reprezinta o surpriza, MFP ar putea accesa finantarea internationala cat de curand, sau oricum inainte de campania electorala care va incepe la inceputul lunii noiembrie", se arata intr-un raport BCR.

Astfel, analistii bancii estimeaza ca administratorii datoriei publice ar putea emite euroobligatiuni in valoare de un miliard euro.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 44,64 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern

Analistii BCR estimeaza randamente de 6,8% (piata secundara) la obligatiunile pe cinci ani pentru luna decembrie si un curs de 4,55 lei/euro.

Sinca: BCR estimeaza un curs valutar de 4,5 lei/euro, pana la finele anului

Recent, economistii UniCredit au aratat ca Finantele ar putea accesa din nou pietele externe pana la sfarsitul acestui an, vizand cel mai probabil finantarea cu inca 750 milioane euro, pentru a evita "o consumare mai rapida a rezervelor", situate in prezent la 3,2 miliarde euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 3729 ori