Americanii au prins gustul obligatiunilor romanesti. Statul, imun la "riscul valutar"?

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 12:06
3729 citiri
Americanii au prins gustul obligatiunilor romanesti. Statul, imun la "riscul valutar"?
Romania a vandut un numar record de obligatiuni pe piata americana

Romania s-a imprumutat masiv, in dolari, pe pietele americane in aceeasi zi in care noul regulament BNR a intrat in vigoare. Desi pentru populatie dolarul este considerat o moneda exotica, predispusa la risc valutar, acelasi lucru nu se aplica si la stat.

Presedintele Certinvest, Eugen Voicu, spune ca statul a luat aceasta decizie pentru ca o parte din datorie este in dolari.

"Decizia a fost luata chiar anul trecut, cand aveau interes pentru lansarea unui emisiuni, dar a fost amanata pentru acum, din cauza conditiilor nefavorabile. Cred ca este firesc sa fii prezent pe mai multe piete".

In aceeasi zi in care noul regulament BNR intra in vigoare, secretarul de stat in ministerul de Finante, Bogdan Dragoi, anunta succesul vanzarii obligatiunilor pe piata americana. Prin noul regulament introdus de banca centrala, avansul solicitat la creditele considerate in monede exotice, inclusiv in dolari, a crescut considerabil.

Daca esti platit in lei si totusi vrei sa accesezi un credit imobiliar intr-una din aceste valute, vei fi obligat sa achiti un avans de minim 40%. BNR vrea sa protejeze populatia de riscul valutar, regula care nu se aplica si la stat.

Statul va continua sa emita obligatiuni in dolari

Presedintele Certinvest, Eugen Voicu, spune ca statul s-a imprumutat in dolari pentru ca o parte din datoria Romaniei este in dolari. "Trebuie sa existe o balanta pentru gradul de indatorare, in euro sau dolari". Mai mult decat atat, oficialul Certinvest sustine ca Romania va continua sa faca emisiuni in dolari, chiar si dupa ce va adopta euro.

"Tinta lui 2015 este una mobilizatoare, nu neaparat una reala, dar este bine sa avem totusi, o tinta. In ceea ce priveste adoptarea monedei unice, chiar si atunci va face emisiuni in dolari, nu numai in euro.

Mi se pare un lucru corect si trebuie sa remarcam succesul neasteptat al acestei emisiuni, pentru ca interesul (americanilor n.red) a depasit cu mult si cele mai optimiste analize", explica Eugen Voicu, pentru Business24.

Americanii erau dispusi sa investeasca sapte miliarde de dolari, dar statul a vandut obligatiuni in valoare de doar 1,5 miliarde. "Atat era nevoia, lichiditatile sunt deocamadata suficiente pentru Trezorerie si nu cred ca trebuia sa culeaga mai multi bani. Daca ar fi vrut mai multi bani, ocazia a existat si puteau sa faca rost", explica Eugen Voicu.

Intrebat cum vor reactiona pietele, dupa dovada de "incredere" a americanilor in Romania, Eugen Voicu spune ca este nevoie de mai multe semnale si de o prezenta constanta care sa consolideze un sentiment de incredere.

"Aceasta emsiune este un pas, dar avem nevoie de mai multi pasi, pentru a putea vorbi despre o atitudine de incredere pe termen mai lung".

Peste 10 ani, refinantarea nu va fi o problema

Romania este obligata sa refinanteze obligatiuni scadente de peste 52 miliarde de lei in 2012, bani care se adauga la sumele deja imprumutate. Peste alti 10 ani, statul roman va trebui sa recupereze titlurile vandute americanilor si va fi obligat sa plateasca si o dobanda de 6,75%.

Presedintele Certinveste se arata optimist si crede ca peste un deceniu vom avea un PIB mai are. "Intr-un orizont de timp de 10 ani, nu cred ca suma aceasta ar trebui sa conteze atat de mult, cum conteaza azi. Cred ca vom avea un PIB mai mare, un grad de dezvoltare mai bun. Nu mi-as face probleme cu rambursarea.

In continuare suntem, cel putin statistic, cu un grad de indatoare mai mic decat alte state. Daca dinamica ramane una buna, atunci gradul de indatorare nu va creste foarte mult", precizeaza Eugen Voicu.

Romania a demonstrat investitorilor ce poate

Investitorii americanii risca foarte mult prin achizitia unui sume atat de mari de obligatiuni de stat romanesti. Intrebat daca americanii evita posibilitatea intrarii in faliment a statului roman, presedintele Certinvest considera ca sansele ca Romania sa intre in faliment sunt foarte mici.

"Nu putem elimina riscul, dar acest este foarte mic. Dimpotriva, am dovedit ca suntem capabil sa luam masuri dure, de redresare. Acesta este mesajul. Investitorii au inteles ca noi am facut ce trebuia sa facem si se vad si in indicatorii economici rezultatele".

De aceeasi parere este si secretarul de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu programul de finantare externa a Romaniei, Bogdan Dragoi. In opinia sa, succesul emisiunii reprezinta recunoasterea masurilor de ajustare pe care le-a luat statul roman in ultimii ani.

"Romania n-a mai facut niciodata un asemenea deal, nimeni din regiunea noastra nu a mai adunat o asemenea cerere de 7 miliarde de dolari. Este pur si simplu recunoasterea masurilor de ajustare pe care Romania le-a luat in ultimii ani si a interesului pe care am reusit sa-l atragem prin roadshow-ul de la sfarsitul anului trecut si prin contactele ulterioare cu investitorii", a comentat Dragoi, citat de Mediafax.

Statul ar putea sa vanda titluri si populatiei, iar acest lucru ar fi chiar util, spune Eugen Voicu. "Ar fi util, mai ales ca sunt persoane fizice interesate sa devina detinatori ai unor asemenea instrumente, la care nu au acces decat daca achizitioneaza pe piata secundara. Interes pentru titluri la asemenea dobanzi se gaseste si la persoanele fizice din Romania", concluzioneaza presedintele Certinvest.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#obligatiuni romania, #obligatiuni stat populatie, #obligatiuni Romania vanzare investitori americani , #Finantare externa