Casa Experimentelor: Cum arata distractia inteligenta in stil elvetian

Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 00:00
5583 citiri
Casa Experimentelor: Cum arata distractia inteligenta in stil elvetian
Foto: Facebook/Casa Experimentelor

Ideile bune vin adesea de unde nu te astepti, iar copiii par un izvor nesecat de inspiratie. O spune chiar Gabriela Ionescu, fondatoarea Casei Experimentelor, primul centru stiintific non-profit din Romania construit dupa model elvetian la noi in tara.

Ea a creat un spatiu dedicat celor mici in care acestia sa exploreze si sa descopere adevaruri stiintifice despre care invata si la scoala, in teorie. Petrecerile aici sunt inedite, deoarece sarbatoritului i se ureaza "La multi ani", cu fulgere in loc de artificii si freze aranjate de Generatorul Van de Graaff

"Ideea infiintarii Casei Experimentelor apartine fiicei mele, care pe vremea cand avea doar 8 ani si jumatate, in urma vizitarii unui astfel de centru stiintific in strainatate, a lansat urmatoarea provocare: 'Mami, de ce nu faci si tu asa ceva in Romania?'", isi aminteste Gabriela Ionescu, intr-un interviu acordat Business24.

De aici si pana la un proiect unic in Romania a mai fost doar un pas, iar romanii par sa iubeasca ideea. Peste 9000 de oameni i-au calcat pragul, iar Casa Experimentelor este rezervata in totalitate pana in martie!

Ce este in esenta "Casa Experimentelor" si care a fost ideea de la care a luat nastere acest proiect?

Casa Experimentelor este primul centru stiintific non-profit din Romania si este cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Partenerul si modelul nostru in acesta calatorie indrazneata este Technorama Swiss Science Center - centru stiintific cu acelasi profil, din Elvetia.

Centrul stiintific nu este un muzeu. Intr-un centru stiintific, vizitatorii interactioneaza cu exponatele, mai precis pun mana si apasa, rotesc si descopera.

Ideea infiintarii Casei Experimentelor apartine fiicei mele, care pe vremea cand avea doar 8 ani si jumatate, in urma vizitarii unui astfel de centru stiintific in strainatate, a lansat urmatoarea provocare: "Mami, de ce nu faci si tu asa ceva in Romania?"

De-atunci au trecut 6 ani si trei runde de incercari pentru finantarea acestui proiect.

Exista alte centre similare de popularizare a stiintei la noi in tara?

Mai exista cateva initiative private care si ele popularizeaza stiinta intr-un fel sau altul, insa noi suntem primul Centru Stiintific non-profit construit dupa regulile unor centre europene asemanatoare.

In ce s-a concretizat aportul partenerului elvetian in acest proiect?

Partenerul elvetian a venit in acest proiect cu know-how-ul acumulat in cei 50 de ani de existenta. Practicile, conceptele si modelele sunt specifice unui centru stiintific european.

Exponatele experimentale puse la dispozitia publicului sunt piese care nu se produc in serie. Cum ati reusit sa le achizitionati?

Asa este, exponatele noastre sunt unicat. Si acest lucru a fost foarte greu de depasit, deoarece putini specialisti s-au aratat "priceputi" in a face ceea ce ne doream noi.

Pana la urma s-au adunat in jurul nostru o mana de meseriasi in adevaratul inteles al cuvantului, care s-au atasat de ideea proiectului nostru si au inceput sa le construiasca.

Sunt atat de incantati ca inca mai au idei pentru exponate noi, ceea ce este foarte bine pentru ca vom avea in permanenta noutati.

Exista un experiment preferat de majoritatea publicului vizitator? Cine reactioneaza mai bine la vederea aparaturii stiintifice: copiii sau insotitorii lor?

Cam toate sunt la fel de bine primate de publicul vizitator si asta pentru ca fiecare dintre cei care vin la noi in Casa isi gasesc ceva pe care sa-l indrageasca mai mult.

Desigur, trebuie sa amintesc de cateva vedete pe care le avem si ne mandrim ca suntem unici in Romania cu acestea: Bobina Tesla, Generatorul Van de Graaff si Patul Fakirului.

Sunt incantati, in egala masura, atat copiii cat si adultii. Cel mai bine ii putem vedea atunci cand parintii sunt absorbiti de descoperirea unui fenomen si pierd din vedere ce fac copiii lor care... sunt in alta parte, descoperind si ei placerea de a interactiona cu fiecare experiment.

Care a fost impactul asupra bucurestenilor in primele saptamani de la deschidere si cum a reactionat publicul la conceptul de organizare de petreceri intr-un centru de experimente stiintifice?

Impactul a fost urias, daca ar fi sa ne uitam pe rezervarile deja efectuate... peste 9000 de rezervari, iar peste 2000 de vizitatori deja ne-au calcat pragul.

Petrecerile de la noi sunt inedite, deoarece sarbatoritului ii uram La multi ani, cu... fulgere in loc de artificii si freze aranjate de Generatorul Van de Graaff. De aceea, putem spune ca o petrecere la Casa Experimentelor este unica.

Avem rezervari pentru petreceri pana in luna martie, ceea ce inseamna ca publicul este foarte interesat.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#centru stiintific Bucuresti, #proiect popularizare stiinta, #Casa Experimentelor, #experimente fizice cu public , #Finantare cercetare