Romania, potential de top in UE dupa suprafata agricola certificata in sistem ecologic

Marti, 24 Februarie 2015, ora 10:16
1763 citiri
Romania, potential de top in UE dupa suprafata agricola certificata in sistem ecologic
Foto: stiriagricole.ro

Romania poate ajunge in primele locuri din Uniunea Europeana la suprafata agricola certificata in sistem ecologic, in conditiile in care in noul PNDR s-a luat in calcul introducerea unui pachet financiar suplimentar pentru pasuni si fanete certificate ecologic, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu.

"Pentru prima data, Guvernul Romaniei, respectiv Ministerul Agriculturii a dat curs solicitarilor asociatiilor sectorului bio si a luat in calcul pentru actualul PNDR 2014-2020 introducerea unui pachet suplimentar pentru sprijinul financiar acordat pajistilor certificate ecologic (pasuni si fanete). Prin introducerea acestui nou pachet 'Sprijin pentru Pajistile certificate ecologic' - pachetul 6, speram ca in cel mult doi ani ani numarul fermierilor va creste exponential. Daca sprijinul financiar va acoperi costurile de certificare si costurile cu inputurile certificate ecologic necesare pajistilor, atunci fermierii, crescatori de vaci de lapte, vor trece masiv la sistemul ecologic, deoarece in prezent laptele bio este din ce in ce mai cautat si achizitionat cu un pret de pana la 50% mai mare fata de pretul laptelui conventional", a precizat seful Bio Romania, potrivit Agerpres

Potrivit estimarilor Asociatiei Bio Romania, aceasta masura va duce la o trecere masiva a micilor fermieri care au in proprietate bovine, ovine si/sau caprine, la certificarea pajistilor in sistemul de agricultura ecologica. In prezent din cei aproximativ 17.000 de operatori in agricultura ecologica, peste 95% sunt crescatori de animale si peste 90% au in exploatare 2-5 vaci de lapte si au in proprietate in medie circa 5 hectare de pajisti, respectiv faneata sau pasune.

"Asociatia Bio Romania asteapta cu sperante foarte mari finalizarea negocierilor cu UE pentru PNDR si aprobarea in premiera a sprijinului financiar pentru pajistile certificate ecologic. Credem ca va fi un moment istoric de cotitura in dezvoltarea agriculturii ecologice in Romania", a adaugat presedintele asociatiei.

Acesta considera ca Romania ar putea ajunge in primele tari din UE dupa suprafata agricola certificata, daca numai o cincime din suprafata pajistilor Romaniei vor fi certificate in sistem ecologic.

"In prezent Spania este pe primul loc in UE, cu 1,8 milioane hectare, iar Italia pe locul 2 cu 1,4 milioane hectare. Daca la suprafata actuala certificata ecologic s-ar adauga doar un milion de hectare de pajisti din cele 5 milioane cat are Romania, am ajunge pe locul 3 in UE", a mai spus Marian Cioceanu.

Agricultura ecologica din Romania a inregistrat in ultimii ani un ritm de crestere de 23% pe an. Daca in anul 2010 existau 3.155 de operatori in sectorul de agricultura ecologica, in 2011 numarul acestora a crescut de trei ori, pentru ca in 2012 acesta sa creasca de 11,8 ori, fiind inregistrati 26.736 de operatori implicati in productia, procesarea si comercializarea produselor ecologice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#Marian Cioceanu Asociatia Bio Romania, #suprafata agricola sistem ecologic , #Finantare agricultura