Cand va deveni Romania un mare exportator de cereale

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 11:10
1915 citiri
Cand va deveni Romania un mare exportator de cereale

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, considera ca productia de cereale a Romaniei va putea fi vanduta pe orice bursa din lume, daca va avea capacitati moderne de depozitare, de peste 30 de milioane de tone, dar si un lant de silozuri in porturile dunarene.

"La sfarsitul acestui an avem o capacitate moderna de 3,7 milioane de tone, care se adauga la alte 16,6 milioane de tone. Acum, suntem practic la o capacitate de circa 20 de milioane de tone de depozite moderne, pe care trebuie sa continuam sa o dezvoltam", a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

Tabara considera ca ar fi necesara si constructia unor silozuri in porturile dunarene. "Ar trebui sa existe o presiune pe producatorii agricoli romani si pe companiile pregatite pentru export in vederea construirii de silozuri in porturile dunarene pentru ca Dunarea este principalul culoar de transport al cerealelor", a adaugat ministrul Agriculturii.

Oficialul spune ca Romania va trebui sa dezvolte masurile de piata, mai ales pentru sectorul de fructe si legume, masuri similare celor care au functionat in Romania in viticultura.

"Trebui sa gasim mai multe masuri de sprijin pentru sectorul de legume si fructe in noua PAC. Acum se deruleaza programul de fructe in scoli unde se pot consuma si valorifica o mare parte dintre fructele produse in Romania, dar ramanem tributari la dezvoltarea sistemului de depozite si modernizarea lor. Nu este vorba neaparat de lipsa spatiilor de depozitare, ci mai mult de lipsa acelor depozite cu atmosfera controlata, care pot sa pelungeasca perioada de furnizare pe piata a fructelor si legumelor", a mai adaugat Valeriu Tabara.

Pe acest segment, ministrul a precizat ca exista in constructie 15 depozite, in diferite stadii de finalizare, cu o capacitate de 130.000 de tone, acestea fiind adaugate altor 270.000 de tone."Vom sustine in 2012 prin masurile 121 si 123 din PNDR dezvoltarea unui astfel de sistem de depozite, la fel si prin masurile desfasurate de APIA in relatia cu grupurile de producatori", a mentionat ministrul Agriculturii.

Productia de cereale a Romaniei se apropie in acest an de 24 de milioane de tone, cu peste opt milioane de tone mai mult decat anul trecut, iar cea de legume a fost estimata la 3,5 milioane de tone, in crestere cu 11 procente fata de 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#agricultura valeriu tabara, #agricultura romaneasca, #export grau , #Finantare agricultura