Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Troica UE-FMI-BM, martorul Romaniei pentru pietele financiare

Troica UE-FMI-BM, martorul Romaniei pentru pietele financiare


In opinia sefului statului, Traian Basescu, troica formata din Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala este un martor al statului roman pentru piete, care atesta ca acesta isi respecta angajamentele.

"Romania nu se afla intr-un acord stand-by cu FMI, ci intr-un acord de precautie. Ceea ce inseamna ca nu tragem bani.

Noi am decis sa avem un astfel de acord in continuarea acordului stand-by care s-a epuizat in luna aprilie pentru ca, trebuie sa recunoastem, aveam nevoie de un partener, care nu-i numai FMI - in primul rand este UE; este o troica formata din UE, FMI si Banca Mondiala.

Deci nu tragem bani, insa trebuie sa recunoastem ca datorita riscurilor regionale si uneori a credibilitatii scazute, Romania avea nevoie de un martor care sa confirme pentru piete faptul ca Romania este intr-un angajament pe care si-l respecta.

Deci Romania nu trage bani de la Fond, are insa la dispozitie pentru o eventuala situatie de derapaj regional 3,5 miliarde de euro, iar de la UE, 1,5 miliarde de euro", a explicat presedintele.

CFR Marfa va fi privatizat

Acesta a mai adaugat ca statul roman pregateste privatizarea unor termocentrale si a CFR Marfa si ca isi doreste ca "firmele germane sa se implice".

"Nu este un secret pentru nimeni ca Romania a decis sa intre intr-un program de privatizare cu trei mari termocentrale - Turceni, Rovinari si Craiova -, cu compania de transport marfa din CFR si multe altele.

Sigur ca este de interes major pentru noi o implicare a investitorilor germani intr-un spatiu majoritar in procesul de privatizare, avand in vedere experienta si tehnologiile germane in utilizarea carbunelui, in industria energetica si, de asemenea, calitatea si tehnologia germana in transportul feroviar.

Este de interes major pentru noi o astfel de participare. Ramane sa vedem daca reusim sa fim si convingatori", a spus presedintele.

La randul sau, cancelarul german a precizat ca exista "multe posibilitati" si in zona energiei regenerabile.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1264 ori