Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ernst&Young: Companiile europene nu exploateaza suficient capitalul de lucru

Ernst&Young: Companiile europene nu exploateaza suficient capitalul de lucru


Companiile nu utilizeaza la maxim cea mai la indemana forma de lichiditate si cel mai ieftin tip de finantare: capitalul de lucru (working capital), conform celui mai recent raport Ernst & Young dedicat managementului capitalului de lucru All tied up Central & South East Europe.

Potrivit sursei citate, intreprinderile din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE) au experimentat deteriorarea performantei capitalului de lucru in 2011 comparativ cu 2010, indicatorul cheie cash-to-cash (C2C) inregistrand o crestere de 12%.

Rezultatele din acest an arata ca cele 150 de companii analizate au, la nivel agregat, 20 de miliarde de euro in numerar blocate inutil in capitalul de lucru. Suma reprezinta 8% din veniturile din vanzari.

Performanta mai scazuta a capitalului de lucru in 2011 (cu exceptia sectorului de petrol si gaze) s-a datorat managementului neperformant al creantelor si stocurilor, care a fost partial neutralizat de intarzierea platilor catre furnizori. Deteriorarea performantei creantelor reflecta partial impactul inrautatirii conditiilor economice si de credit in unele tari din Europa Centrala si de Sud-Est in cursul anului 2011.

In prezent, managementul ar trebui sa puna in discutie modul de gestionare a capitalului de lucru in organizatiile in care lucreaza. De aceea, trebuie sa se plece de la intrebarea daca exista o cultura a cash-ului in aceste organizatii, daca se aplica instrumente si proceduri pentru a monitoriza performanta capitalului de lucru, daca exista un sistem de urmarire a disputelor cu clientii si de eradicare a cauzelor acestor dispute sau daca exista o strategie concentrata de colectare a creantelor si daca nivelul platilor este monitorizat.

"Revenirea usoara a pietelor Europene prevazuta pentru 2013 ar putea avea efecte mixte asupra capitalului de lucru, din moment ce cresterea vanzarilor si a castigurilor ar putea scadea riscul de credit si nevoia de provizionare.

Cu toate acestea, finantarea cresterii afacerii si a capitalului de lucru pune o presiune suplimentara asupra bilantului companiilor. Deoarece criteriile de creditare nu vor deveni mai laxe pe termen scurt, finantarea cresterii afacerilor ar putea fi chiar mai dificila. In aceste conditii, sursele interne de finantare, cum ar fi eliberarea de numerar din capitalul de lucru, merita mai multa atentie", explica Lars Wiechen, Director Executiv, Evaluare si Modelare Financiara, Ernst & Young Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2528 ori