Ajutorul de stat regional, sansa investitorilor - Analiza Golden Mind&Spirit

Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 14:07
1506 citiri
Ajutorul de stat regional, sansa investitorilor - Analiza Golden Mind&Spirit

Ajutorul regional de stat poate fi o alternativa viabila pentru oamenii de afaceri si intreprinzatorii obisnuiti sa lucreze cu fonduri nerambursabile. Una dintre conditiile necesare este ca investitia a solicitantului sa depaseasca 30 de milioane de euro si sa creeze 300 de locuri de munca.

Din cele 70 de proiecte care ar putea beneficia de finantare au fost depuse doar 16.

Potrivit unui studiu apartinand companiei de consultanta Golden Mind&Spirit, solicitantul trebuie sa realizeze o investitie initiala cu o valoare care depaste echivalentul in lei a 30 de milioane de euro si sa creeze cel putin 300 de noi locuri de munca, urmare a realizarii investitiei initiale.

Ajutorul de stat regional se acorda numai intreprinderii care realizeaza investitii care pot fi considerate investitii initiale, se mentioneaza in sursa citata.

In studiul Golden Mind&Spirit, bugetul mediu anual al programului este de 200 de milioane de euro.

"Durata schemei este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2009-2013. Bugetul total maxim al prezentei scheme este echivalentul in lei a 1 miliard de euro, cu un buget mediu anual de 200 de milioane de euro, in limita plafoanelor bugetare anuale pe perioada celor 5 ani", se precizeaza in sursa citata.

Potrivit analistilor Golden Mind&Spirit, costurile aferente investitiilor in active corporale cuprind acele costuri legate de achizitionarea de cladiri industriale si echipamente. In sectorul transporturilor, costurile legate de achizitionarea mijloacelor si echipamentelor de transport nu sunt costuri eligibile pentru a beneficia de ajutor regional.

Schema ajutorului de stat se aplica intreprinderilor din toate sectoarele, cu exceptia celor prevazute in Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei Europene (pescuit, acvacultura, agricultura primara, sectorul carbunelui, siderurgie, constructii navale sau fibre sintetice).

In analiza Golden Mind&Spirit se mentioneaza ca ajutorul de stat se acorda numai daca beneficiarul a prezentat o cerere in acest scop, iar autoritatea responsabila de administrarea schemei a confirmat ulterior, in scris, ca proiectul indeplineste in principiu conditiile de eligibilitate stabilite in schema inaintea inceperii lucrarilor. Daca lucrarile incep anterior indeplinirii acestei conditii, intregul proiect nu mai este eligibil pentru ajutor.

Schema de ajutor de stat a fost adoptata prin Hotararea Guvernului nr. 1680/2008, apoi completata prin Hotararea Guvernului nr. 776/2009.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#ajutor regional, #bani investitii, #ajutorul de stat regional, #ajutorul de stat intreprinderi, #finantare ajutor stat , #Finantare afaceri