Mario Draghi solicita guvernelor europene sa relanseze investitiile

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 10:35
2385 citiri
Mario Draghi solicita guvernelor europene sa relanseze investitiile
Foto: (c) Luo Huanhuan / XINHUA FLUX

Dupa ultima serie de masuri de politica monetara anuntate de Banca Central Europeana (BCE), este randul guvernelor sa adopte reforme structurale si sa creasca investitiile publice pentru a relansa economia zonei euro, a declarat, joi seara, presedintele BCE, Mario Draghi, transmit Reuters si AFP.

Luand cuvantul la o zi dupa ce viitorul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a prezentat echipa, Draghi a apreciat ca ar fi util sa existe o discutie cu privire la politica bugetara a zonei euro in ideea de a fi crescute investitiile publice, pentru sustinerea cresterii economice, relateaza Agerpres.

Draghi a subliniat ca BCE, care joia trecuta a redus dobanda de baza la un nou minim record si a lansat noi masuri pentru relansarea creditarii, nu poate sprijini de una singura economia zonei euro.

'Mesajul meu principal astazi este ca zona euro nu va inregistra o relansare a investitiilor decat daca politicile structurale, fiscale si monetare vor merge brat la brat', a declarat Mario Draghi, la forumul financiar Eurofi, de la Milano.

'Suntem in fata unei configuratii caracterizata prin crestere slaba, inflatie scazuta, datorie si somaj ridicat, care nu poate fi rezolvata decat printr-o actiune concertata atat pe partea cererii, cat si a ofertei', a explicat Draghi.

Desi a spus inca odata ca BCE este gata sa adopte noi masuri de politica monetara daca va fi nevoie, Mario Draghi s-a concentrat in discursul sau pe necesitatea relansarii investitiilor, conditie sine qua non, in opinia sa, pentru revenirea la o crestere durabila.

Cresterea investitiilor regleaza nivelul inflatiei

Subliniind ca investitiile in zona euro au crescut foarte putin comparativ cu nivelul din 2008, in timp ce in SUA sunt mult peste nivelul de dinaintea crizei, Mario Draghi a spus: 'o crestere decisiva a investitiilor este esentiala pentru a aduce inflatia aproape de nivelul pe care il dorim, pentru a stimula economia si a reduce somajul'.

In vederea relansarii investitiilor companiilor, Mario Draghi a solicitat guvernelor sa imbunatateasca cadrul de reglementare prin eliminarea birocratiei.

Un alt mijloc pentru a incuraja investitiile este diversificarea surselor de finantare pentru companii, dincolo de circuitul bancar, a continuat Mario Draghi.

'Trebuie sa dezvoltam surse fiabile de finantare non-bancare, precum pietele de actiuni si de obligatiuni, imprumuturi de la companiile de asigurari sau companiile de asset management', a subliniat presedintele BCE.

Referindu-se la politic fiscala, Mario Draghi a facut un apel pentru o 'aplicare coerenta si credibila' a Pactului de stabilitate si crestere, care limiteaza deficitele statelor membre la 3% din Produsul Intern Brut. In opinia lui Draghi, in cadrul Pactului de stabilitate 'guvernele pot gasi spatiul pentru sustinerea investitiilor productive si punerea la punct a politicilor fiscale favorabile cresterii economice'.

Presedintele BCE a salutat pachetul de investitii publice in valoare de 300 de miliarde de euro anuntat recent de Jean-Claude Juncker.

'Eforturile noastre trebuie sa se concentreze pe relansarea investitiilor', a concluzionat Mario Draghi.

'Nu vom reusi sa stimulam investitiile decat daca politicile structurale, fiscale si monetare se intaresc reciproc', a atras atentia presedintele BCE.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Mario Draghi presedinte BCE, #Mario Draghi guverne investitii , #Cerere finantare