Filmele romanesti sunt vazute prea putin de publicul roman

Luni, 04 Iunie 2012, ora 13:59
1537 citiri
Filmele romanesti sunt vazute prea putin de publicul roman
Secventa din "Moartea domnului Lazarescu"

Presedintele Institutului de Film Danez, Christian Juhl Lemche, spune ca cinematograful danez se concentreaza asupra povestii, fiind atat de puternic in prezent, la fel ca cinema-ul romanesc, dar ca, paradoxal, filmele romanesti sunt vazute foarte putin de publicul autohton desi castiga premii mari.

"Nu cred ca mai exista acum o noua dogma declarata de a face film, comparativ cu acea perioada a istoriei filmului nostru care a existat in trecut, si care a fost in defavoarea creatiei. Ceea ce facem noi este o concetrare asupra povestii. Cred ca cinema-ul romanesc si danez sunt foarte puternice acum. Imi amintesc de "Moartea domnului Lazarescu", de cum s-a spus acea poveste, de focusul simplu care poate deveni foarte complex", a spus Christian Juhl Lemche.

Lemche a mai spus ca 25 la suta din bugetul Danemarcei este directionat catre tineret.

"In societatea noastra acordam o mare atentie tinerilor. Am venit sa aducem la TIFF FILM-Y, acest studio de film mobil pentru copii la Cluj. In urmatoarele 17 zile foarte multi copii vor avea sansa sa aiba aceasta experienta practica cu filmarea", a spus reprezentantul Institutului de Film Danez.

Lemche a mai precizat ca statul danez finanteaza foarte usor filmele noi, astfel ca "este un paradis" sa faci filme in Danemarca.

"Suntem constienti ca suntem norocosi. E un sentiment ca totul e posibil. E un paradis. Imi permit sa compar Romania cu Danemarca. Aveti lanturi mari de cinematografe care fac dificil accesul filmelor romanesti catre public, deoarece aceste cinematografe vor prefera probabil filmele americane. Asa ca e pacat ca publicul are o sansa prea mica de a vedea filmele romanesti. Asa ca sper sa reusiti cumva, nu stiu cum, sa va faceti filmele mai accesibile publicului roman. Paradoxul e ca filmele romanesti castiga premii foarte mari, dar sunt vazute foarte putin de publicul autohton", a declarat Christian Juhl Lemche.

Christian Juhl Lemche a mai precizat ca Danemarca si-a propus sa creasca un public cinefil avizat.

"E in Danemarca o atentie foarte mare pe care o dam tinerilor si filmului. Avem la Institutul de Film o unitate speciala dedicata copiilor. Avem consultanti de film specializati in cheltuirea banilor pentru filme si tineret. In legea noastra e precizat ca 25 la suta din buget merge spre tineret, ceea ce face ca productia de filme dedicata pentru acest segment sa fie constanta. Bugetul total pentru productie este de 39 de milioane de euro pe an. Exista si seriale speciale pentru copii si diverse materiale didactice pentru ei. Cred ca avem nevoie sa ne crestem un public pentru filmele noastre, un public cinefil. Mai mult, avem foarte multe institutii culturale in Danemarca, iar acestea lucreaza foarte bine, e o structura puternica, potentata de colaborare si comunicare. Si aceasta structura functioneaza la fel de bine in Danemarca precum in afara ei".

In perioada 1 - 17 iunie 2012, studioul FILM-Y din Danemarca este prezent in Cluj-Napoca, la Muzeul de Arta, unde de luni pana vineri grupurile scolare se pot programa pentru vizite la studioul FILM-Y, iar sambata si duminica atelierele la FILM-Y sunt dedicate familiilor. In cadrul unei astfel de vizite pot participa 8-12 persoane, iar atelierul dureaza 2 ore si 30 de minute, participarea la atelierele de film fiind gratuita.

In cadrul sectiunii "Focus Danemarca" vor fi proiectate la TIFF un numar record de 12 filme daneze. 2012 este anul in care Danemarca detine si presedentia Uniunii Europene, astfel ca pana la sfarsitul lui iunie, cand se incheie acest mandat, Institutul de Film Danez a dezvoltat o serie de parteneriate din care face parte si selectia de titluri reprezentative pentru cinematografia acestei tari la TIFF 2012.

#filme romanesti, #premii filme romanesti, #filmul danez, #Institutul de Film Danez , #Vizionare filme