Filme clasice pentru bucuresteni, cu ocazia aniversarii Arhivei Nationale de Filme

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 09:28
1887 citiri
Filme clasice pentru bucuresteni, cu ocazia aniversarii Arhivei Nationale de Filme

Arhiva Nationala de Filme (ANF) sarbatoreste miercuri 55 de ani de activitate neintrerupta, ocazie cu care la Cinemateca Eforie vor fi prezentate, de la ora 18.00, patru filme clasice.

Cele patru filme - doua lungmetraje de fictiune si doua scurtmetraje (unul documentar si altul de animatie) - sunt lansate in 1957, anul in care s-a infiintat si Arhiva Nationala de Filme, si au pe generic nume mari ale istoriei cinematografului autohton. Programul reprezinta si o incercare de a recrea experienta cinematografica din Romania in anul infiintarii ANF.

Programul evenimentului va cuprinde filmele "Scurta istorie", un scurtmetraj de animatie in regia lui Ion Popescu Gopo, film premiat la Festivalul de la Cannes cu Palme d'Or pentru scurtmetraj, "Doua loturi", o comedie, adaptare dupa nuvela omonima a lui I.L. Caragiale in regia lui Gheorghe Naghi si Aurel Miheles, cu Grigore Vasiliu-Birlic, Dorina Done, Marcel Anghelescu, Alexandru Giugaru si Ion Iancovescu, scurtmetrajul documentar "Casa de pe strada noastra" in regia lui Mircea Saucan si cu vocea lui Radu Beligan si drama "Eruptia" in regia lui Liviu Ciulei, cu Eva Cristian, Lucia Mara Dabija, Lica Popescu, Jean Bart, Dorin Dron si Stefan Ciubotarasu.

Pentru ca un public cat mai larg sa se poata bucura de aceasta sarbatoare nu doar a ANF, ci si a filmului romanesc, accesul spectatorilor in sala este liber, in limita locurilor disponibile.

Arhiva Nationala de Filme, intitulata initial Arhiva Nationala de Filme Cinematografice, a luat fiinta la pe 4 iulie 1957, ca organism in subordinea Ministerului Invatamantului si Culturii. In 1959, sub noua denumire, Arhiva devine membru provizoriu iar in anul urmator, membru efectiv al Federatiei Internationale a Arhivelor de Filme (FIAF), organism de legatura intre arhivele lumii.

In 1965 a fost construit primul depozit destinat special pastrarii filmelor.

Primele spectacole de cultura cinematografica au fost initiate in februarie 1962 iar in septembrie 1964 si-a inceput activitatea Cinemateca Romana, care, prin salile sale (in prezent, Eforie si Union), a reprezentat, timp de aproape jumatate de secol, un punct central de atractie pentru comunitatea cinefila din Bucuresti.

In prezent, ANF detine aproape 46.000 de titluri, filme de toate genurile si din toata lumea iar din 1965 a inceput proiectiile publice intr-o sala proprie de cinemateca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#filme clasice ANF, #aniversare Arhiva Nationala de Filme , #Vizionare filme