"Vertigo", de Alfred Hitchcock, pe primul loc in topul celor mai bune filme

Joi, 02 August 2012, ora 14:15
1469 citiri
"Vertigo", de Alfred Hitchcock, pe primul loc in topul celor mai bune filme

Pelicula "Vertigo", regizata de Alfred Hitchcock, s-a clasat pe primul loc in clasamentul celor mai bune filme, realizat in urma unui sondaj al revistei Sight & Sound. "Vertigo" a detronat astfel filmul lui Orson Welles, "Citizen Kane", care a condus acest clasament in ultimii 50 de ani.

Sondajul Sight & Sound este realizat o data la zece ani, incepand cu 1952. De data aceasta insa, cercetarea a inclus 846 de critici de pe toate continentele, care au ales din 2.045 de filme.

"Cetateanul Kane" a fost castigatorul a cinci asemenea sondaje, incepand din 1962.

Pe locul al treilea s-a situat "Tokyo Story" de Yasujiro Ozu.

Top zece al celor mai bune productii include si filme mute, precum "Aurora" de F.W. Murnau, "Man With a Movie Camera" de Dziga Vertov si "The Passion of Joan of Arc" de Carl Dreyer, intrate pentru prima data in acest clasament.

Intr-un sondaj separat, 358 de regizori din intreaga lume au declarat ca "Tokyo Story" este filmul lor preferat. Acest lucru a facut ca filmul "Citizen Kane", fostul lider, sa imparta locul al doilea cu "Odiseea Spatiala" de Stanley Kubrick. In acest top realizat de regizori, "Vertigo" a ocupat locul al saptelea.

Printre regizorii care au participat la sondaj s-au numarat Woody Allen, Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Mike Leigh, Guillermo del Toro, Michel Hazanavicius, Aki Kaurismaki si Bong Joon-ho.

Revista Sight & Sound a fost publicata pentru prima data in anul 1932. In prezent, ea este editata in 29 de tari si are abonati din 60 de tari.

#clasament filme, #cele mai bune filme, #Vertigo clasament filme, #top filme , #Top filme