Scandal de copy-right in lumea filmului: Celebrul regizor Quentin Tarantino merge in instanta

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 13:10
1505 citiri
Scandal de copy-right in lumea filmului: Celebrul regizor Quentin Tarantino merge in instanta
Sursa foto: Facebook

Quentin Tarantino a actionat luni in instanta compania media Gawker, la un tribunal din Los Angeles, pentru incalcarea legilor de copy-right, dupa ce pe site-ul institutiei a aparut un link de pe care putea fi descarcat scenariul celui mai recent film al sau, "The Hateful Eight".

Pe de alta parte, John Cook, editorul companiei Gawker, a negat luni acuzatiile de incalcare a drepturilor de autor, intr-un anunt aparut pe site, afirmand ca Gawker nu a publicat scenariul de 146 de pagini al celui mai recent western al lui Tarantino, ci doar a distribuit un link catre un site de pe care se putea descarca materialul respectiv.

In documentele supuse instantei, scenaristul si regizorul Quentin Tarantino sustine ca Gawker Media a promovat si raspandit copii neatorizate ale scenariului, care a ajuns fara permisiunea sa in domeniul public, si cere despagubiri de un milion de dolari pentru ambele plangeri de incalcare a drepturilor de autor.

In procesul intentat de Tarantino figureaza si AnonFiles.com

In procesul intentat de Tarantino figureaza si site-ul AnonFiles.com, catre care trimitea linkul companiei Gawker, si de pe care se poate descarca scenariul. In acest sens, John Cook a afirmat ca Gawker nu are nicio legatura cu scurgerea scenariului pe internet, adaugand ca nu stie cine a descarcat acest document pe AnonFiles.com.

AnonFiles.com permite utilizatorilor sa incarce si sa descarce in retea fisiere, pastrandu-si anonimatul, iar termenii si conditiile site-ului prevad ca utilizatorii pot raspunde in fata legii pentru materialele ilegale, care incalca drepturile de autor, iar fisierele ilegale vor fi sterse.

Quentin Tarantino a descoperit ca o copie a celui mai recent scenariu al sau a ajuns in domeniul public pe 21 ianuarie, iar acest fapt l-a determinat sa renunte la proiectul transpunerii sale intr-un film. Tarantino, in varsta de 50 de ani, a precizat ca planuieste sa publice o carte pe baza scenariului si sa reconsidere ideea realizarii unui film abia peste cativa ani.

Intr-un interviu de saptamana trecuta pentru site-ul deadline.com, Tarantino a spus ca a dat scenariul doar unui numar de sase persoane si ca se simte "foarte deprimat" din cauza acestei intamplari.

Quentin Tarantino a dezvaluit in toamna anului 2013, in emisiunea de televiziune "The Tonight Show" prezentata de Jay Leno, ca noul sau film va fi un western.

Ulterior, acesta a anuntat ca filmul urma sa se intituleze "The Hateful Eight" - probabil o aluzie la westernul "Magnificii sapte/ The Magnificent Seven", regizat de John Sturges in 1960.

Django dezlantuit/ Django Unchained" i-a adus al doilea premiul Oscar

Cel mai recent film al regizorului, care i-a adus al doilea premiul Oscar pentru scenariu original din cariera, in 2013, este westernul "Django dezlantuit/ Django Unchained", acesta fiind cel mai mare succes de box office din filmografia lui Tarantino, cu incasari de 425 de milioane de dolari in toata lumea. Quentin Tarantino a mai castigat un Oscar pentru scenariu cu filmul "Pulp Fiction", din 1994.

Castigator al trofeului Palme d'Or de la Cannes cu filmul "Pulp Fiction" din 1994 si a doua premii Oscar pentru scenariile filmelor "Pulp fiction" si "Django Unchained", Quentin Tarantino a fost pe rand regizor, scenarist, producator si chiar actor in filmele sale. Desi este acuzat de critici ca trivializeaza violenta, opera sa cinematografica nu a incetat sa entuziasmeze publicul, iar peliculele sale "Profesionistii crimei/ Reservoir Dogs", "Pulp Fiction", "Jackie Brown", cele doua filme din seria "Kill Bill", "Masina mortii/ Death Proof", "Ticalosi fara glorie/ Inglorious Basterds" si "Django dezlantuit/ Django Unchained" au devenit filme de referinta ale cinematografiei mondiale.

Gawker Media este o companie media online, cu sediul la New York, infiintata si detinuta de Nick Denton. Aceasta este considerata una dintre cele mai vizibile si de succes companii media care activeaza in domeniul blogurilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tarantino proces, #instanta tarantino, #scenariu film , #Stiri Filme