Filmul "Pozitia copilului", premiat la Gala Uniunii Cineastilor 2014

Marti, 06 Mai 2014, ora 11:37
1395 citiri
Filmul "Pozitia copilului", premiat la Gala Uniunii Cineastilor 2014

Filmul "Pozitia copilului" in regia lui Calin Peter Netzer a castigat Marele Premiu si Trofeul Uniunii Cineastilor in cadrul Galei de decernare a Premiilor Uniunii Cineastilor care s-a desfasurat luni seara la Cinema Studio din Capitala.

"Va multumim din suflet! Suntem foarte fericiti ca am facut acest film. Eu personal sunt fericita ca am vazut foarte mult lume, publicul romanesc pe care eu mi-l doream. Mi-am dorit si Oscarul, dar macar mi-a dat Dumnezeu sa vad atat de multa lume la acest film. Sunt foarte fericita si va multumesc mult!", a spus Luminita Gheorghiu care, alaturi de o parte din echipa filmului, a urcat pe scena pentru a primi diploma si Trofeul Uniunii Cineastilor in lipsa regizorului Calin Peter Netzer.

Juriul, alcatuit din academicianul Razvan Theodorescu (presedinte), Serban Marinescu, Cristian Tudor Popescu, Doru Mitran, Irina Gardescu, Mihai Surubaru, Ioana Corciova, Silvia Cusursuz, Calin Stanculescu, Stefan Velniciuc si Cornelia Tautu, a ales castigatorul Marelui Premiu dintre filmele "Domestic" in regia lui Adrian Sitaru, "Pozitia Copilului" in regia lui Calin Peter Netzer si "Rocker" in regia lui Marian Crisan.

Patru distinctii pentru filmul "Domestic"

Marele castigator al galei poate fi considerat si filmul "Domestic", in regia lui Adrian Sitaru, care a castigat patru distinctii, respectiv Premiul pentru regie, distinctie acordata ex aequo regizorului Adrian Sitaru si regizoarei Anca Damian, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru imagine, primit de Adrian Silisteanu, si Premiul pentru scenografie, acordat lui Cristian Niculescu.

Trei premii au fost castigate de productia "O vara foarte instabila" care, pe langa premiul pentru regie impartit de "Domestic", a primit si Premiul pentru montaj, acordat lui Ion Ioachim Stroe, si Premiul pentru muzica, acordat lui Nathan Larson.

Tot trei distinctii au fost acordate si filmului "Rocker", castigatori fiind Alexandra Alma Ungureanu care a luat Premiul pentru costume, Alin State - Premiul pentru rol secundar masculin, si Mihai Bogos, Kai Tebbel si Olaf Mehl - Premiul pentru coloana sonora.

Filmul Killing Time, in regia lui Florin Piersic Jr, a plecat acasa cu doua distinctii, Premiul pentru film experimental, acordat regizorului peliculei, si Premiul pentru interpretare masculina care i-a revenit acordului Cristian Ioan Gutau.

Premiul pentru cea mai buna interpretare feminina a fost acordat actritei Ioana Flora pentru rolul Tania din filmul "Deja vu", in timp ce distinctia pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit actritei Valeria Seciu pentru rolul din filmul "Roxanne".

Cel mai bun scurtmetraj de fictiune a fost desemnat filmul "Betoniera" in regia lui Liviu Sandulescu, in timp ce regizorul Ionut Teianu a castigat premiul pentru film documentar cu pelicula "Afacerea Tanase".

Adrian Baluta cu filmul "Puterea celor 10 luni" a primit Premiul pentru film de animatie, Sorin Chivulescu cu pelicula "Frescele calatoare" a fost distins cu Premiul pentru imagine pentru film documentar de televiziune, iar producatorul Gabi Antal a primit premiul pentru producatorul de film pentru pelicula "Domnisoara Christina".

Premiul Opera Prima a fost acordat ex aequo Iuliei Rugina pentru filmul "Love Building" si lui Tudor Cristian Jurgiu pentru filmul "Cainele japonez".

Luminita Gheorghiu, trei Premii Academice

Uniunea Cineastilor a acordat in cadrul Galei Premiilor trei Premii Academice. Acestea au revenit actritei Luminita Gheorghiu pentru rolurile din filmele 'Pozitia copilului' si 'Sunt o baba comunista', regizorului Dan Pita "pentru importanta contributie la dezvoltarea artei cinematografice romanesti", si prof. univ. dr. Manuela Cernat "pentru remarcabila contributie in domeniul teoriei si istoriei filmului si pentru o cariera academica de exceptie in invatamantul vocational universitar".

Au fost oferite, de asemenea, si trei Premii de Excelenta. Laureatii au fost scriitoarea Silvia Kerim "pentru importanta contributie in domeniul literar si cinematografic", scriitorului Bujor T. Ripeanu "pentru 60 de ani de activitate deosebita in domeniul criticii si istoriei filmului romanesc", si actorului Eusebiu Stefanescu "pentru prestigioasa activitate in domeniul filmului, teatrului si invatamantului universitar".

O Diploma de Excelenta a fost acordate scenaristei Victoria Marinescu "pentru remarcabila contributie la dezvoltarea artei filmului de televiziune".

Premiul Presedintelui a fost acordat pentru "doua lucrari importante in domeniul esteticii filmice: 'Povestea povestii in filmul romanesc', autor Marilena Iliesiu si 'Imaginea - o incursiune estetica', autor Mircea Bunescu.

Secretarului general al Federatiei Internationale a Presei Cinematografice (FIPRESCI) Klaus Eder, i s-a acordat titlul de Membru de Onoare si Trofeul UCIN "pentru importanta contributie adusa in sprijinirea filmului romanesc peste hotare.

Alte premii acordate in cadrul Galei Uniunii Cineastilor 2014

Premiul Uniunii Cineastilor din Romania a fost acordat postului TVR 2 pentru proiectul "Duminica filmului romanesc".

In cadrul Galei Premiilor Uniunii Cineastilor s-au acordat si premiile anuale ale Asociatiei Criticilor si filmologilor din cadrul UCIN, distinctii stabilite prin votul tuturor membrilor asociatiei.

"Premiul Ion Cantacuzino i-a fost acordat Irinei Trocan, pentru publicistica cinematografica pentru articolele publicate in presa scrisa si online, iar Premiul George Littera a fost acordat lui Dominique Nasta pentru volumul "Contemporary Romanian Cinema, an Unexpected Miracle".

O Mentiune Speciala a fost acordata Marinei Roman si lui Ion Bucheru pentru video-book-ul "Limbajul imaginii filmate.

Au fost acordate, de asemenea, diplome regizorului Catalin Peter Netzer pentru Cel mai bun film al anului "Pozitia copilului", precum si pentru Cel mai bun regizor, pentru acelasi film.

Premiul pentru cea mai buna actrita, pentru rolul din "Pozitia copilului", i s-a acordat Luminitei Gheorghiu, iar Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Victor Rebengiuc pentru rolul din "Cainele japonez".

Momente artistice in cadrul Galei Premiilor Uniunii Cineastilor au fost sustinute de o parte din Corul Madrigal si dansatoarea Liliana Iorgulescu.

Printre invitatii prezenti luni seara la evenimentul Uniunii Cineastilor s-au numarat, alaturi de oamenii de film, printul Paul si printesa Lia, consulul principatului Monaco.

Gala Premiilor Uniunii Cineastilor este un eveniment organizat de Uniunea Cineastilor, si are loc anual in luna mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#film Pozitia Copilului, #Gala Uniunii Cineastilor 2014, #premii filme romanesti , #Stiri Filme