Un documentar despre Holocaust, restaurat de Stephen Frears

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 11:51
1116 citiri
Un documentar despre Holocaust, restaurat de Stephen Frears

Un documentar inedit despre Holocaust, realizat cu colaborarea lui Alfred Hitchcock, a fost restaurat cu sprijinul regizorului Stephen Frears si va fi difuzat la inceputul anului 2015, cand se implinesc 70 de ani de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

In paralel, un film documentar de lungmetraj, intitulat "Night Will Fall", care spune povestea din spatele realizarii documentarului despre Holocaust, se afla acum in pregatire, fiind produs de compania londoneza Spring Films, in asociere cu Angel TV si Muzeul Imperial de Razboi, conform screendaily.com.

Detaliile despre cele doua proiecte au fost dezvaluite la Festivalul International de film documentar de la Amsterdam (20 noiembrie - 1 decembrie).

Filmul, realizat in 1945 de Armata britanica, documenteaza eliberarea lagarului Bergen-Belsen si a urmarilor acestui eveniment.

Produs de Sidney Bernstein si editat de Stewart McAllister, scopul documentarului a fost sa ii impiedice pe germani sa nege atrocitatile din lagarul de concentrare. Rolul lui Alfred Hitchcock a fost acela de a consilia realizatorii filmului in privinta montarii materialului filmat in lagar.

Filmul infatiseaza imagini impresionante din lagarul Belsen-Bergen si din alte lagare. Documentarul nu a fost insa niciodata terminat deoarece Guvernul britanic si Ministerul Afacerilor Externe din Statele Unite ale Americii au oprit filmarile, deoarece acestea ar fi afectat reconstructia postbelica a Germaniei.

Regizorul filmului "Night Will Fall" este Andre Singer, producatorul executiv al documentarului "Actul de a ucide" (2012), iar Stephen Frears asigura consultanta pentru regie.

Un cercetator a descoperit filmul in Muzeul Imperial al Razboiului, in Londra, in anii '80. In 1985, filmul a fost difuzat intr-o versiune bruta si incompleta pe canalul american PBS, sub denumirea de "Memories Of War", vocea naratorului fiind asigurata de actorul Trevor Howard.

Filmul a fost scanat, restaurat si montat in ordinea corecta de Toby Haggith, de la Muzeul Imperial al Razboiului, iar noua versiune include si a sasea si ultima bobina de film.

"Channel 4 (postul din Marea Britanie, n.r.) doreste sa difuzeze cele doua documentare - filmul lui Hitchcock si acest film ("Night Will Fall") in 2015", a declarat Philippa Kowarsky, director al companiei Cinephil Distribution & Co Productions.

Philippa Kowarsky a adaugat ca proiectul beneficiaza de sprijinul Channel 4, posturilor BFI, ARTE, NDR, al televiziunii din Israel si al Fondului cinematografic din Israel. Se poarta, de asemenea, negocieri cu televiziuni publice din Statele Unite ale Americii.

"Scopul este ca, in 2015, sa fie difuzat de televiziuni. In acelasi timp, are un an la dispozitie pentru a participa la festivaluri si a intra in cinematografe", a precizat Kowarsky.

#documentar Holocaust, #regizor Stephen Frears, #Festival International film , #Regizori